U Hrvatskom domu u Vukovaru su pod geslom „Danas znanost – sutra industrija“, otvoreni 19. Ružičkini dani, tradicionalni međunarodni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša.

Ružičkini dani održavaju se u spomen na prvog hrvatskog nobelovca Lavoslava Ružičku (Vukovar 1887- Švicarska 1976.) koji je 1939. godine dobio Nobelovu nagradu za kemiju. Riječ je o interdisciplinarnom skupu kojemu je cilj promicanje izvrsnosti u znanstvenim i stručnim istraživanjima s naglaskom na primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća. Ujedno je i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva. Od 2008. godine održava se i susret mladih kemičara, pa 30-ak učenika iz 12 srednjih škola iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine predstavlja radove iz područja kemije. 

Ružičkine je dane na svečanosti u Hrvatskom domu Vukovar otvorio rektor osječkog Sveučilišta J. J. Strosmayera, prof.dr.Vlado Guberac, a sudionike je pozdravio i predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora, prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.  Ispred Vukovarsko-srijemske županije sudionike je pozdravila voditeljica odsjeka za turizam VSŽ, Ana Lovrenščak. Skup organiziraju Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, European Chemical Society i European Hygienic Engineering and Design Group.