Ružičkini dani su tradicionalni, međunarodni znanstveno-stručni skup stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša. 16. Ružičkini dani, održavaju se pod sloganom „Danas znanost – sutra industrija“.

Antu Jukić, profesor na Fakultetu Kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu i predsjednik znanstveno organizacijskog odbora 16. Ružičkinih dana istaknuo je:„Naglasak nam je uvijek na inovativnosti, originalnosti u znanstvenim i razvojnim istraživanjima, napretku struke i primjene rezultata u gospodarstvu. Ove godine smo organizirali predavanja direktora istraživanja i razvoja naših kemijskih i prehrambenih tvrtki INA-e, Plive, Agrokora i Podravke sa ciljem da potaknemo suradnju znanstvenika i gospodarstvo. Održali smo peti susret mladih kemičara, gdje smo imali deset predavanja iz pet gimnazija”.

Jukić je rekao i kako su resurisi za velike uspjehe i inovacije u Hrvatskoj znatno skromniji nego u razvijenijim zemljama. Naglasio je kako nije problem što mladi znanstvenici odlaze u druge zemlje, nego je problem jer se ne vraćaju. Bilo bi dobro da na kratko vrijeme odu van ali i da se brzo vrate i naprave uspješnu karijeru kaže Jukić.

Prigodnim obraćanjem sudionike skupa je u ime Vukovarsko-srijemske županije pozdravio župan Božo Galić.

Organizatori 16. Ružičkinih dana su: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Europsko udruženje kemijskih i molekularnih znanosti, Europsko udruženje higijenskog inženjerstva i dizajna, Europska Federacija za znanost o hrani i tehnologiji. Glavni pokrovitelj 16. Ružičkinih dana je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

I ove godine u dva dana, održat će se brojna pozvana i plenarna predavanja stručnjaka iz područja kemije – kemijskog inženjerstva, prehrambenog inženjerstva, biokemije i općenito primjene kemije u poljoprivredi, šumarstvu, zaštiti okoliša i slično.