Uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera, izaslanica predsjednika Vlade RH mr.sc. Andreja Plenkovića ministrica poljoprivrede mr.sc. Marija Vučković otvorila je danas Kuću hrvatske hrane „CROTASTE“ u Zagrebu. Kuća hrvatske hrane „CROTASTE“ u neposrednoj blizini Europske kuće pokrenuta je kao platforma za promociju i plasman hrvatskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda suradnjom Agro-klastera d.o.o. i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uz potporu i stratešku usmjerenost Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske te Vukovarsko-srijemske županije.

Otvarajući Kuću hrvatske hrane „CROTASTE“ ministrica Vučković naglasila je kako se time konačno i konkretno ostvaruje ideja povezivanja plave i zelene Hrvatske te je zahvalila bivšem ministru imovine i sadašnjem ministru obrane Banožiću na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa kojim je ovaj prostor priveden namjeni i današnjim otvaranjem postao središnje mjesto predstavljanja domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, Kuća hrvatske hrane “CROTASTE”.

Ministar obrane dr.sc. Mario Banožić u svom obraćanju zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovoj projektnoj aktivnosti i podržali realizaciju projekta istaknuvši: “Ovaj projekt stavlja moju Slavoniju, našu Slavoniju, u poziciju da budemo uistinu generator razvoja u poljoprivredno prehrambenoj proizvodnji. Dakle, jedan korak koji će biti doprinos jednom ukupnom rezultatu“. Osvrnuvši se na aktualnu situaciju s pandemijom koja je uzrokovala između ostalog i ograničenja u slobodi kretanja roba, ministar je pozdravio prepoznavanje novih prilika od strane resornog Ministarstva poljoprivrede, kojima se jača domaća poljoprivredno-prehrambena proizvodnja. „Na taj način pripremamo se za buduća vremena koja nadam se, neće biti ovako teška. Vjerujem da će se ponovo uspostavljenom slobodom kretanja roba, hrvatski proizvodi pronaći na stolovima izvan Republike Hrvatske i tako promovirati našu Slavoniju, ali i ostale županije koje su uključene u ovu projektnu aktivnost te činiti onaj ukupan agregat u gospodarstvu u poljoprivredno-prehrambenoj proizvodnji“ istaknuo je Banožić.

Zahvaljujući partnerstvu sa HAPIH-om, Agro-klaster d.o.o. od danas ima priliku u središtu Zagreba ponuditi autohtone poljoprivredno-prehrambene proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te ostalih malih i srednjih proizvođača iz cijele Hrvatske na policama Kuće hrvatske hrane „CROTASTE“. Ova suradnja i podrška približava male i srednje proizvođače velikom i zahtjevnom tržištu, te je posebno značajna u ovim teškim vremenima.

„Dođi da vidiš, dođi da se diviš – kupuj domaće da zdravo živiš!“

Prigodom otvaranja Kuće hrvatske hrane župan Božo Galić pozdravio je sve nazočne, te izrazio zadovoljstvo ovim projektom: „Veselim se što smo dočekali ovaj dan da u našem Zagrebu pružimo mogućnost prodaje i kupnje naših kvalitetnih, zdravih, domaćih proizvoda. To je jedan od kamenčića u mozaiku koji činimo kako bi naša Slavonija i naša Hrvatska postala važan čimbenik u proizvodnji kvalitetne i zdrave hrane, koja će biti dostupna svima diljem Hrvatske. To je rezultat potpore Vlade i resornog ministarstva, ministrice Vučković i ministra Banožića ali i drugih ministarstava. Nastavak je to potpori Projektu Slavonija, Baranja i Srijem, kao i brojnim drugim projektima osobito zahvaljujući stalnim radnim sastancima i dogovorima između Vlade i županija. Čestitam svima na pripremama i radu, našoj županijskoj tvrtki Agro-klaster što okuplja i pomaže našim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima pri kvalitetnoj proizvodnji, koristeći pri tome znanje i iskustvo znanstvene zajednice.“

Na kraju, obraćanja župan Galić završio je riječima: „Dođi da vidiš, dođi da se diviš – kupuj domaće da zdravo živiš!“

Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar je naglasio: „Na današnji dan kada Agro-klaster slavi treću godišnjicu osnivanja i poslovanja, zajedničkim otvaranjem Kuće hrvatske hrane CROTASTE u partnerstvu s HAPIH-om potvrđujemo kako smo na pravom putu uspješnog povezivanja plave i zelene Hrvatske kao što je posebno istaknula i ministrica Vučković. Agro-klaster je postao odskočna daska za kvalitetne proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, malih i srednjih proizvođača na izuzetno zahtjevnom i konkurentnom domaćem tržištu na što smo posebno ponosni.“

Kuća hrvatske hrane „CROTASTE“

Kuća hrvatske hrane Crotaste, promotivno-prodajni centar sa širokom paletom domaćih proizvoda iz cijele Hrvatske, okupio je više od 100 proizvođača iz cijele Hrvatske i njihovih više od 220 proizvoda, koji se mogu i kupiti.

Na policama Kuće hrvatske hrane, koja se u 130 metara četvornih nalazi u blizini Kuće Europe u Zagrebu, nalaze se mnogi hrvatski proizvodi, od slavonskog kulena, dalmatinskog i istarskog pršuta, GMO free jaja, šparoga, vina, maslinovog ulja do paškog sira, arancina i ribe iz Jadrana, koje će stanovnici Zagreba i njegovi posjetitelji moći i kupiti.

„Cilj je malim i srednjim proizvođačima iz cijele Hrvatske osigurati mjesto za promociju i prodaju proizvoda u centru glavnog grada, što je posebno važno u ovim teškim vremenima pandemije. Svima dajemo priliku da se ovdje nađu i jedinu prednost imaju proizvodi koji nose oznaku europske kvalitete”, istaknuo je ravnatelj HAPIH-a doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Kuću hrvatske hrane „CROTASTE“ možete posjetiti u Cesarčevoj 5 u središtu Zagreba (u neposrednoj blizini Europske kuće).