Danas su u Otoku ministar gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Darko Horvat i gradonačelnik Otoka Josip Šarić svečano otvorili Poduzetnički inkubator, a ujedno je održana i završna konferencija EU projekta “Izgradnja poduzetničkog inkubatora Otok” koji su zajednički proveli Grad Otok, nositelj projekta te ORA Otočka razvojna agencija i Poduzetnički inkubator BIOS iz Osijeka.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije svečanosti je nazočio ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota.

U sklopu projekta “Izgradnja poduzetničkog inkubatora Otok” u poduzetničkoj zoni Otok izgrađena je moderna građevina površine 1.184,77 m2 s ukupno 16 poslovnih prostora namijenjenih poduzetnicima. Svi prostori u potpunosti su opremljeni i prilagođeni potrebama poduzetnika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.567.630,84 kn, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, iznosom od 13.491.178,72 kn. Projekt je započeo 1. listopada 2017. godine, a traje 24 mjeseca. istaknula je Svima koji započinju vlastiti posao u inkubatoru će biti osigurani uvjeti za poslovanje u vidu poslovnih prostora, kao i izravne tehničke pomoći. Najam prostora u prvoj godini poslovanja biti će potpuno besplatan za poduzetnike početnike, a nadalje po subvencioniranim cijenama kako bi se poduzetnici-početnici postupno prilagodili tržišnim uvjetima poslovanja.

Poduzetnici će u novom objektu na raspolaganju imati 6 poslovnih prostora za proizvodne djelatnosti, 6 uredskih prostora, 3 hladne komore i 1 višenamjensku dvoranu.

Stručnu pomoć u sklopu novoizgrađenog inkubatora pružat će Otočka razvojna agencija ORA. Poduzetnici će dobivati sve informacije potrebne za njihovo poslovanje, a posebice se to odnosi na mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova. Također, u sklopu projekta održane su specijalizirane edukacije namijenjene poduzetnicima, primjerice “Pokreni svoj posao”, Od ideje do poduzetnice”.

Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati projekta te video film o samoj izgradnji objekta.