U Vukovaru, u Ulici Marina Držića 7, svečano je otvoren Mađarski dom.

Zajednički su otvorili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Kovera.

Uz brojne visoke goste, svečanosti je nazočio i župan Božo Galić.

Tom prigodom predsjednik Sabora Reiner rekao je: – Otvaranje ovog Mađarskog doma pokazuje koliko Hrvatska brine o manjinama i njihovoj bogatoj kulturi. Manjine, sasvim sigurno, obogaćuju i većinski narod. Nedavnim novim zakonom koji omogućuje izbor hrvatskog predstavnika u Mađarski parlament poboljšan je položaj hrvatske manjine u Mađarskoj, te poručio kako su Hrvatska i Mađarska izvrstan primjer dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Kovera rekao je kako će Mađarski dom biti okupljalište Mađara iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, ali i svojevrsna učiteljica jer će govoriti o mađarskoj kulturi i tradiciji. Pohvalio je odnos nove Vlade prema mađarskoj nacionalnoj manjini.- Mađarska na Hrvatsku ne gleda samo kao na dobrog susjeda, prijatelja i strateškog partnera koji se primjereno odnosi prema nacionalnim manjinama što je rijetko u Karpatskoj kotlini, nego na Hrvatsku gleda i kao na partnera u srednjoeuropskoj suradnji, rekao je Kovera.

Mađarski dom prikazuje tradicionalnu mađarsku kuću namještenu u skladu s vremenom, u okviru koje je smješten i muzej koji prikazuje kako se u povijesti živjelo u Mađarskoj. Realizacija projekta započela je tijekom 2013. godine kada je Vlada Mađarske kupila devastiranu kuću koja je obnovljena sredstvima matične države i Vukovarsko-srijemske županije te Vijeća mađarske nacionalne manjine, a Grad Vukovar financirao je s pola milijuna kuna izgradnju etno kuhinje.

Mađarski dom biti će otvoren za sve građane koji će željeti doznati više o mađarskoj tradiciji i kulturi, ali i mjesto gdje će se moći isprobati mađarska kuhinja i slastice.

Sama obnova devastirane kuće u kojoj je smješten Mađarski dom iznosila je 36.000 eura, a kako projekt još nije u cijelosti završen.

Prema zadnjem popisu stanovništva u Vukovaru živi 347 Mađara dok se prije rata ta brojka kretala oko 2.900. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj živi oko 1.670, a u Hrvatskoj oko 14.000 Mađara.

Predsjednici dvaju Parlamenata prigodom posjeta Vukovaru odali su počast poginulima i nestalima u Domovinskom ratu polaganjem vijenca na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru te su na Trgu Republike Hrvatske posadili drvo prijateljstva.