Danas je u Vinkovcima otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije.

Čak 21.365 osoba s invaliditetom u našoj županiji, koliko ih ima prema posljednjim podacima, od danas će potrebnu pomoć moći dobiti na jednom mjestu. U prostoru nekadašnje Bubamare svoja vrata otvorio je prvi Centar za pružanje usluga u zajednici Vukovarsko-srijemske županije, centar koji će zasad, kako nam je rekla njegova ravnateljica Nikolina Beljo, pružati usluge rane intervencije i psihosocijalne podrške za djecu i odrasle s invaliditetom te mentalnim i drugim poteškoćama.

„Rana intervencija je najvažnija, pruža se djeci od 0 do 7 godina, a po procjeni stručnog tima određuje se koje su to vježbe i pristupi koji bi djeci najviše pomogli. Usluga psihosocijalne podrške pruža se cijelim obiteljima, pojedincima, unutar ustanove i izvan nje za one koji nisu u mogućnosti doći. S time počinjemo, ali postoji šansa da proširimo svoje usluge”, pojasnila nam je Beljo dodavši kako će Centar imati radno vrijeme od 7 do 15 sati za službeni dio rada, a nakon toga će biti otvoren udrugama i pojedincima koji se žele družiti, dijeliti ideje i prostor iskoristiti na najbolji mogući način.

Najavila je ravnateljica i otvaranje novih radnih mjesta. Potrebni su radni terapeuti, psiholozi, socijalni pedagozi, logopedi i kinezioterapeuti, no vrijeme će pokazati za koje stručnjake će biti mogućnost zapošljavanja te za što će biti educiranog osoblja.

Nalazi se u Centru i logopedski kabinet, kabinet psihologa, kabinet radnog terapeuta, senzorna soba za fizioterapeutske vježbe i ured ravnatelja, a cijeli prostor u potpunosti je prilagođen osobama s invaliditetom. Bio je u derutnom stanju pa je bila potrebna kompletna obnova, a na nju je potrošeno gotovo 900 tisuća kuna.

„Centar je na usluzi mnogim skupinama našega društva koji imaju potrebu za posebnom pomoći, kako psihosocijalnom tako i fizičkom. Ovdje će imati skroz primjeren prostor i obučene ljude koji će im to omogućiti, a tu će moći i provoditi svoje slobodno vrijeme, družiti se i biti s ljudima s kojima se razumiju”, poručio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Prostor je dao Grad Vinkovci, a s jednom trećinom sudjelovao je i u adaptaciji prostora.