U Vinkovcima je danas na zgradi poslovnog centra „Terme“ u Vinkovcima otkrivena spomen ploča u spomen na Dragutina Žanića –Karlu (1923.-1996.). Ploču su otkrili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić.

Karla je bio politički i gospodarski djelatnik, inicirao je gradnju Željezničkog kolodvora u Vinkovcima, podizanje najvećeg voćnjaka u Europi, Borinaca, gradnju ceste Vinkovci – Županja,  za planiranje i uređenje gradskih naselja Kanovci i Lapovci i osnutak NK Cibalije (tada NK Dinamo).

Zaslužan je za osnivanje Vinkovačkih jeseni, Centra tadašnje JAZU, danas HAZU, Matice hrvatske, Galerije likovnih umjetnosti, Više poljoprivredne škole i Privlačice.

„Žanić je čovjek koji je živio za Vinkovce i ovaj naš kraj“, rekao je župan Galić dodajući kako je Žanić tijekom 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća kroz razne inicijative i aktivnosti  pridonio urbanizaciji i industrijalizaciji Vinkovaca.

– Uvijek je govorio: ‘Umrijet ću, a nisam uspio ostvariti dvije želje.’ Prva je bila da se Meraja restaurira i pretvori u Galeriju akademskog kipara Vanje Radauša, a druga kanal Dunav – Sava – rekla je Dragutinova supruga Marina Žanić.

Spomen-ploča na kojoj piše ”Vizionar modernih Vinkovaca” rad je akademskog kipara Ivana Križanca, a podignuli su je Privlačica Vinkovci, Građansko društvo Moji Vinkovci i Udruga sudionika Hrvatskog proljeća 1971. Vinkovci.