Vukovarskoj majci, poznatoj kao „Majka hrabrost“,  koja je u Domovinskom ratu doživjela nezamislivu tragediju i izgubila četiri sina, pokojnoj Kati Šoljić, danas je na Mitnici u Vukovaru otkriven spomenik, zajedno s poginulim sinovima Nikom, Ivom, Mijom i Matom.

Kata je rodila četiri sina i dvije kćeri, živjela s mužem u Vukovaru a zbog tragedije koju je doživjela pogibijom četvorice sinova i jednoga zeta, postala je simbol stradavanja i patnje u Domovinskom ratu.

Spomenik je rad akademskog kipara Vene Jerkovića, a podignut je zahvaljujući Udruzi 4. gardijske brigade, udruzi „Oluja“ iz Podstrane, Gradu Vukovaru i Općini Podstrana te umirovljenom pukovniku Mirku Čondiću koji je inicijator ideje o njegovu podizanju.

– „Ponosan sam i zahvalan prije svega obitelji Šoljić koja je doživjela takvu obiteljsku tragediju te mi je uz nemjerljivu bol i žrtvu dala povjerenje da mogu to graditi u njihovo ime. Nemam riječi kojima mogu izraziti zahvalnost koju osjećam prema njima“ – rekao je Čondić.

Prednjom stranom spomenika dominira bista Kate Šoljić izrađena u visokokvalitetnoj bronci. Bista je položena na kameno postolje u kojemu su urezana četiri reljefa koja prikazuju četvoricu njezinih sinova: Miju, Niku, Ivu i Matu, a također su izvedena u bronci. Spomenik je otkrila akademkinja i dragovoljka Domovinskog rata te pripadnica 4. gardijske brigade Mirna Šitum, članovi obitelji Šoljić te Borislav Lapenda, predsjednik Udruge Čondić i Zdravko Galić, članovi udruge branitelja Oluja iz Podstrane.

U ime obitelji Šoljić obratila se Marija Šoljić Barišić, kći pok.Kate Šoljić.

Na događaju sudjelovali su i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved, zamjenik župana Franjo Orešković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i zapovjednik obrane grada Vukovara pukovnik Ivica Arbanas