U prekrasnom okruženju Biološko-edukacijskog centra Virovi održana je jubilarna 20. Otočka kulenijada. Pravo sudjelovanja imali su samo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog porijekla ili u Upisnik registriranih objekata  u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, a na ocjenjivanje je stiglo 34 uzorka koje je pripremilo 20 proizvođača.

„Iskustva drugih pokazuju da ako ne brendirate svoj proizvod, ne možete očekivati veliki uspjeh. Svi smo svjesni koliko je kulen tražena roba, koliko ga je zahtjevno kvalitetno napraviti i koliko je složena cijela procedura. Od početka je prošlo 20 godina i došli smo do toga da je kulen sada brendiran i zaštićen. Na 20. Otočkoj kulenijadi imali smo 34 uzorka i respektabilno povjerenstvo što nam je potvrda da su odluke koje su donijeli sasvim sigurno utemeljene na iskustvu i znanju. Ova je manifestacija već davno izašla izvan granica naše županije, ali želja Županije i Grada Otoka je da bude jedna od najprepoznatljivijih u Republici Hrvatskoj. Smatram da kvalitetom izložaka i proizvođača to zaslužuje“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Stručno i iskusno povjerenstvo nije imalo lak zadatak, ali ovogodišnjim šampionom proglasili su kulen OPG-a „Ivan Dominković“ iz Štitara.

Kulenijada se organizira u sklopu manifestacije 31. Otočko proljeće, suorganizatori su Grad Otok i Turistička zajednica područja Spačvanska šuma, a sve se održava pod pokroviteljstvom ministrice poljoprivrede Marije Vučković te ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.