U Vinkovcima je, na Međunarodni dan žena, a u organizaciji Skice, udruge za poticanje umjetničke svijesti i stvaralaštva, otvorena izložba „One su tu“.

Izložba se održava petu godinu za redom, a iza projekta koji za cilj ima promovirati žensko stvaralaštvo, stoji akademska kiparica Ana Čolaković, predsjednica Skice i voditeljica projektnog tima izložbe u kojem se nalazi i stručna suradnica vizualna umjetnica Iva Muškić.

Projekt nacionalnog karaktera bavi se istraživanjem i prikazivanjem suvremenih umjetnica koje svojim djelovanjem prepoznatljivo oblikuju i utječu na umjetničku scenu. Program izložbe temelji se na javnom natječaju koji je otvoren za sve umjetnice iz Hrvatske. Od 140 prijavljenih autorica na ovogodišnjoj izložbi predstavljeno je njih 46 među kojima se istaknula Katarina Kovčalija koja je osvojila Nagradu žirija. Žiri čine stalne članice, voditeljica projekta i stručna suradnica, dok se treća članica, koja ima ulogu kustosa i piše predgovor za katalog izložbe, mijenja svake godine. Ove godine pridružena članica žirija i autorica predgovora je Iva-Matija Bitanga, izv. prof. art. Uz Nagradu žirija ne manje značajna je i Nagrada publike koja aktivno sudjeluje u interpretaciji i vrednovanju umjetničkih radova te se njome izložba, koja je otvorena do 15. ožujka 2024., zaključuje.

Izložbi je prisustvovala Mirela Budim iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije.