
U Dubašnici na otoku Krku održan je Sensa – Festival sira, nazvan po istoimenom višestoljetnom običaju koji se održava na Spasovo. Sensa, odnosno “teć za sir”, jedan je od arhaičnijih običaja Krka koji se u kontinuitetu i s ponosom prenosi do danas, izražavajući poštovanje žitelja dubašljanskog kraja prema vlastitom pastirskom naslijeđu, stvarajući pri tom neraskidivu vezu između prirodnih ciklusa, lokalne zajednice i njezine povijesti. Festival je održan od 28. do 31. svibnja.

Kako bi posjetitelji bolje upoznali autentične okuse Krka i različite proizvode od ovčje vune, ali i ljude koji stoje iza ove priče, u okviru festivala je održan Sajam domaćih proizvoda na kojemu su predstavljeni i proizvodi Vukovarsko-srijemske županije. U organizaciji Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije, Agroklaster d.o.o i Vukovarsko-srijemske županije predstavljeni su Okusi Srijema i Slavonije, te se uz sir koji je bio ključni segment povezivanja ove dvije regije – plava i zelena Hrvatska, naš kraj predstavio i bogatom gastroenološkom ponudom.


Prezentacijom naših autohtonih domaćih proizvoda na ovakvim događanjima osiguravamo veću prepoznatljivost područja, bolju diversifikaciju proizvoda i Vukovarsko-srijemske županije, bolju tržišnu pozicioniranost i atraktivnost koji ovaj kraj nudi spajajući poljoprivredu i turističku ponudu.


Sajmu su nazočili Majda Jakša, direktorica TZ VSŽ, Zdenko Podolar, direktor Agroklaster d.o.o., sa svojim predstavnicima te Magdalena Parat, pročelnica UO za poljoprivredu.