Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, Institut Ivo Pilar Područni centar Vukovar i Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar organizirali su, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja RH, u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru održan je okrugli stol na temu “Uloga policije u Domovinskom ratu u obrani Vukovara i poraću”.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije, u ime župana Bože Galića, Okruglom stolu nazočio je stručni suradnik za sigurnosno-obrambene poslove Ivan Kubiček.

Okrugli stol organiziran je povodom nedavno obilježenog Dana policije, sa ciljem otkrivanja nepoznatih podataka i činjenica o ulozi policije u obrani Vukovara i tijekom mirne reintegracije, ali i sjećanja na njihov veliki doprinos, o kojem se danas puno ne govori.

“Bili smo prvi kad je trebalo, prva legalna formacija dok nisu formirane brigade, i kao takvi smo bili nositelji obrane. No, danas se o tome puno ne priča, a pisanih tragova ima jako malo”, naveo je Mato Dudić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar

Podsjetio je i da je 80 policajaca poginulo ili ubijeno u obrani Vukovara, a 15 ih se još uvijek vodi nestalima.

U organizaciju okruglog stola uključena je i znanstvena zajednica, sa ciljem rasvjetljavanja mnogih nepoznatih činjenica o ulozi i doprinosu hrvatske policije tijekom 90-ih godina.

U spomen na svojih 95 poginulih i nestalih kolega, u Vukovaru će se podignuti spomenik, za koji je u tijeku prikupljanja sredstava, a čiji će autor biti Dubravko Dujić, najavljeno je na okruglom stolu. Kao i izrada brošure sa zaključcima ovog, prvog znanstvenog skupa jer je cilj dakako zabilježiti novootkrivene podatke i analize, ali i ostaviti pisani trag za širu javnost i buduće generacije.

Okrugli stol članova znanstvene zajednice i predstavnika policije aktivnih u obrani Vukovara, bio je otvoren za javnost pa su ga poslušati došli i drugi umirovljeni i aktivni policijski službenici koji su branili Vukovar, ali i ostali sudionici.