Danas je u Vinkovcima u maloj Županijskoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije održan okrugli stol na temu kultura kratkih ophodnji (KKO) (brzorastuće vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr. u kratkim ophodnjama) za lokalne energetske potrebe u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Okrugli stol se odvijao u okviru IEE SRCplus projekta, a namijenjen je prvenstveno poljoprivrednicima, ali i svim potencijalnim dionicima u lancu.

Okrugli stol su vodili djelatnici Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba Željka Fištrek i Ana Kojanović, a sudjelovali su i djelatnici Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije

KKO su brzorastuće drvenaste vrste poput vrbe, topole, bagrema i dr., čija je namjena proizvodnja sirovine (drvne sječke) za dobivanje obnovljive energije. Uzgoj KKO u Hrvatskoj, ali i u većini zemalja EU,  još je na razini pokusnih nasada, ali se očekuje da će se njihov uzgoj intenzivirati i komercijalizirati u nadolazećim godinama. Kroz sve veće udjele energije iz obnovljivih izvora, EU stvara sve veću potražnju za drvnom biomasom kao izvorom energije. Upravo drvna biomasa iz kultura kratkih ophodnji prepoznata je kao potencijalna sirovina za namirivanje dijela rastućih potreba.

Za više informacija o SRCplus projektu posjetite internetsku stranicu projekta www.srcplus.eu