U organizaciji Povjerenstva za suzbijanje opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i Plivačkog kluba ORION, na vinkovačkim bazenima održano je plivačko natjecanje “Plivajmo za zdrave Vinkovce”. Natjecalo se oko sto učenika viših razreda pet vinkovačkih osnovnih škola – Nikole Tesle, Josipa Kozarca, Ivana Gorana Kovačića, Bartola Kašića i Vladimira Nazora. „Tradicionalno smo se okupili tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti te se potrudili okupiti svu djecu od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola u Vinkovcima. Nažalost, dvije se škole nisu odazvale, ali nadamo se kako će od sljedeće godine nastaviti ovu predivnu tradiciju. Cilj natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“ je da sva djeca, i ona koja treniraju plivanje i ona koja ne treniraju plivanje, kroz zajedničko druženje grade svoj karakter, ali i pokažu drugima kako na najbolji mogući način provoditi slobodno vrijeme, i to kroz najzdraviji sport koji postoji. Ovakvim događajima pokušavamo suzbiti razvijanje svih vrsta ovisnosti i neželjenih ponašanja“, rekla je ovom prigodom trenerica u PK-u Orion i  članica županijskog Povjerenstva Maša Pešec pozvavši svu djecu doći i uključiti se u Plivački klub Orion gdje osim razvijanja plivačkih vještina, rade na tome da djecu izgrade u zdrave i sretne ljude.

Osnovnoškolci su svoje plivačke sposobnosti pokazali u četiri discipline: leptir, leđno, prsno i kraul, te u jednoj zajedničkoj – štafeti. „Plivanjem se bavim već osam godina i drago mi je što sam plivačica PK-a Orion. Ovo je natjecanje jako zanimljivo i htjela bih da je još više djece sudjelovalo, ali prekrasan je i ovaj broj školaraca koji su se odazvali. Primijeti se mala razlika između onih koji se bavi plivanjem i drugih, ali to nije važno, važno je da se svi trudimo“, istaknula je učenica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Una Videković.

Ciljevi natjecanja su promicanje pozitivnog razvoja mladih, razvijanje pozitivne slike o sebi, poticanje mladih na prihvaćanje pozitivnih stavova prema sebi, drugima i svome zdravlju, prevencija rizičnih ponašanja, razvijanje svjesnosti o vlastitoj ulozi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih ciljeva te afirmacija i popularizacija plivačkog sporta.

Natjecatelji će medalje preuzeti na Motivacijskom danu koji će se održati u četvrtak, 7. prosinca, a Povjerenstvo će svoje aktivnosti nastaviti već dan nakon, u petak 8. prosinca, organizacijom još jednog Adventskog sajma ispred Gradskog muzeja Vinkovci.