Danas je u Konferencijskoj dvorani Hotela Dunav u Iloku održano predstavljanje rezultata istraživanja u sklopu projekta „Otkrivanje i praćenje pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem“ koji je Vukovarsko-srijemska županija provodila u suradnji sa Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek i Vinarijom TRS od 2019. godine.

Nazočne su ispred Vukovarsko-srijemske županije pozdravili pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić i Viša savjetnica-specijalistica za poljoprivredu Sandra Banožić, koji su istaknuli kako su ciljevi ovog projekta bili utvrditi prisutnost vektora bolesti na terenu, prisutnost fitoplazme u uzorcima biljnog materijala simptomatičnih trsova, te savjetovati optimalne rokove i načine primjene insekticida s ciljem suzbijanja vektora i daljnjeg širenja bolesti. Kroz projekt je izrađena i digitalna baza podataka o svim analiziranim uzorcima vektora, te je izrađen katastar zapuštenih vinograda s opisom stanja.

Doc.dr.sc. Ankica Sarajlić sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek održala je predavanje na temu „Koliko znamo o američkom cvrčku (Scaphoideus titanus Ball)?“ te posebno istaknula značajke pojedinih stadija ličinki što je, istaknula je, posebno važno svim vinogradarima prilikom određivanja optimalnog roka primjene insekticida. Pojedine stadije ličinki teško je razlikovati bez pomoći lupe, a ponekad i mikroskopa, te je za adekvatnu zaštitu od velike važnosti i suradnja sa stručnim službama.

Rezultate istraživanja provedenih na području grada Iloka tijekom 2020. i 2021. godine prezentirao je Izv.prof.dr.sc. Mato Drenjančević, te je istaknuo kako su ispunjeni svi preduvjeti za epidemijsko širenje bolesti, koje će biti nemoguće izbjeći bez provođenja primjerenih i pravodobnih mjera suzbijanja. „Potencijal širenja bolesti je takav da s obzirom na prisutan broj vektora od jednog zaraženog trsa u pet godina možemo doći do 2,5 milijuna zaraženih trsova zlatnom žuticom, a taj broj trsova pokriva površinu od oko 500 ha“ – upozorio je Drenjančević. Naveo je i kako je nužno stalno intenzivno praćenje simptoma bolesti, uklanjanje simptomatičnih trsova i monitoring vektora, te njegovo plansko ujedinjeno suzbijanje na području cijelog vinogorja Srijem.

Direktor Udruge Graševina Croatica Tomislav Panenić predstavio je značaj i aktivnosti  Udruge, jedne od 4 regionalne organizacije vinara i vinogradara, od marketinga vina kako Udruge tako i njezinih članova, edukacija, do sudjelovanja na svjetskim prezentacijama i ocjenjivanjima vina. Istaknuo je da su 3 vinarije sa područja Iloka članice Udruge, te će nastojati privući i druge  kako bi se kvalitetnije promoviralo i naše vinogorje.