U Berku Seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godinu održano je 18. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije na parceli poljoprivredno-uslužnog obrta „ELLO“.

Glavni pokrovitelj natjecanja je Vukovarsko-srijemska županija preko Upravnog odjela za poljoprivredu, a kao organizatori istaknuli su se: Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede i općina Tompojevci.

Manifestaciju je otvorio načelnik općine Tompojevci Milan Grubač, uz prigodne riječi zamjenika pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu Darka Juzbašića  i predsjednika Udruge natjecatelja u oranju  Đure Cerovčeca.

Na natjecanju je nastupilo 13 natjecatelja u dvije kategorije. U kategoriji plugova ravnjaka nastupilo je 6 natjecatelja, a pobijedio je David Aleksa iz Berka, drugi je bio Luka Matajić iz Drenovaca i treći Đuro Lešić iz Bošnjaka. U kategoriji plugova premetnjaka nastupilo je 7 natjecatelja, a pobijedio je Josip Vinković iz Bošnjaka, drugi je bio Ivan Valentić iz Starih Mikanovaca, a treće mjesto je osvojio Marko Jelić iz Bošnjaka .

Prvaci iz obje kategorije stekli su pravo natjecanja na državnom natjecanju orača koje će se održati 7. i 8. listopada u Prelogu u Međimurskoj županiji. Osim državnog za ovu godinu planirano je i svjetsko natjecanje orača koje će se  67. po redu  održati  21. i 22. rujna u Republici Irskoj.