Danas je Vukovaru u velikoj vijećnici održana tiskovna konferencija Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, na kojoj su javnost o epidemiološkoj situaciji u županiji izvijestili predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vedrana Lanc Čurdinjaković, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovara doktorica mr.sc. Vesna Bosanac, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić i načelnik PU Vukovarsko-srijemske županije Fabijan Kapular.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19 (10 iz Vinkovaca, 5 iz Cerne, 2 iz Andrijaševaca, 2 iz Ivankova, 3 iz Nuštra, 2 iz Otoka, 1 iz Posavskih Podgajci, 1 iz Tovarnika, 1 iz Vođinaca, 2 iz Vrbanje, 1 iz Županje, 1 strani državljanin koji boravi u Posavskim Podgajcima).  Testirano je 107 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5392. U posljednja 24 sata izliječeno je 20 osoba te nemamo preminulih osoba. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 407, od kojih je 191 osoba izliječena, a 3 osobe su preminule. Trenutno je u županiji 10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti (jedna osoba se nalazi u bolnici u Vukovaru dok su ostale u bolnici u Vinkovcima). U samoizolaciji na području županije je 598 osoba.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje je pozitivno 19 zdravstvenih radnika (5 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (8 liječnika, 9 medicinskih sestara/tehničara, 21 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Vedrana Lanc Čurdinjaković istaknula je da postoje veće grupacije pacijenata koji su osim za svadbene svečanosti vezani i za radne organizacije odnosno ljudi su povezani na radnom mjestu i kontakti su već do sada pozitivnih osoba. „Današnje pozitivne osobe dolaze iz 11 različitih mjesta u županiji.  To nam govori da imamo pozitivnih osoba po cijeloj županiji i da ne možemo istaknuti jedno posebno mjesto kao žarište. Ovim putem bi pozvala sve one osobe  koje imaju nekakve simptome da ostanu kod kuće kako bi izbjegli problem s kojim se često susrećemo a to je da osobe iako imaju simptome odluče otići na javni skup. Apeliram  na odgovorno ponašanje te poštivanje svih preporučenih mjera.“

Trenutnu situaciju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar iznijela je ravnateljica mr.sc. Vesna Bosanac te istaknula da je situacija pod kontrolom. „Pridržavamo se svih smjernica Nacionalnog civilnog stožera i Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije te Zavoda za javno zdravstvo. U našoj bolnici od početka epidemije su organizirane dvije trijažne ambulante koje neprekidno rade i kroz koje prolaze sve osobe koje ulaze u bolnicu, tako da kao što se može i primijetiti nitko ne može uči bez naše kontrole.“  Kroz bolnicu dnevno prođe u prosjeku 900 osoba koje čine pacijenti i osoblje. Do sada je najviše zabilježeno 1065 osoba.  Odjel za interne bolesti s odsjekom za infektologiju u prosjeku na dnevnoj bazi uzima 20 briseva, dok je ukupan broj uzetih briseva do sada 763. Brisevi se uzimaju svakim dan od ponedjeljka do nedjelje, a rezultati stignu u pravilu oko 08,00 sati idućeg dana.

„Što se tiče zaposlenika imamo jednog liječnika u samoizolaciji koji je bio u kontaktu sa pozitivnom osobom i imamo 3 medicinska tehničara koji su pozitivni na COVID-19. Posao je organiziran na svim odjelima tako da hitne ambulante rade 24 sata. Primaju se svi pacijenti, oni koji su hitni, naručeni i oni koji su već duže čekali. Pokušavamo koliko god je moguće smanjiti liste čekanja.“-rekla je ravnateljica Bosanac.

Ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci Krunoslav Šporčić rekao je da se u bolnici u Vinkovcima nalazi 9 hospitaliziranih bolesnika koji su pozitivni na COVID-19. „Jedan bolesnik ima teži oblik kliničke slike, dok su ostali relativno stabilni i dobro. Do sada smo 3 bolesnika premjestili iz naše bolnice u respiracijski centar u Osijeku zbog procjene da bi pacijent trebao biti na respiratoru.“

U ovome trenutku 2 liječnika koji su djelatnici bolnice u Vinkovcima pozitivni su na COVID-19 dok su 4 liječnika u samoizolaciji. Također je određeni broj medicinskih sestara kao i ostalih zdravstvenih radnika bio u kontaktu sa zaraženim osobama te se nalaze u samoizolaciji. „Nedostatak osoblja u ovome trenutku ne ugrožava ni na koji način normalno funkcioniranje bolnice. Imamo odjele koji su premješteni iz svojih redovnih prostora u druge, upravo zbog toga da COVID jedinica može funkcionirati kao zasebna odnosno kako bi se pridržavali stroge mjere izolacije i zaštite radnika i pacijenata.“

Prema iznijetim podacima načelnika PU vukovarsko-srijemske Fabijana Kapulara na području Vukovarsko-srijemske županije pod nadzorom je598 osoba koje su u samoizolaciji pri čemu je zabilježeno jedno kršenje navedene mjere tijekom jučerašnjeg dana. Na COVID-19 pozitivna su 3 policijska službenika, dok je njih 23 u samoizolaciji. Nastavlja se nadzor ugostiteljskih objekata, noćnih klubova, trgovačkih lanaca i javnih okupljanja, te se provodi priprema za provedbu aktivnosti nadzora tijekom vikenda.“Građani nam dojavljuju o kršenju mjera kod javnih okupljanja i kod trgovačkih centara te drugih privrednih subjekata. Na tome im zahvaljujemo.“- istaknuo je Kapular.

Predsjednik Stožera civilne zaštite VSŽ i župan Božo Galić zahvalio je svima onima koji se pridržavaju mjera i tako pomažu struci, policiji ali je naglasio da se moramo ponašati još odgovornije kako bi zaustavili širenje zaraze. Posebno je zamolio one koji ne shvaćaju ozbiljno situaciju u kojoj se nalazimo, da je počnu shvaćati ozbiljno jer jedino poštivanjem mjera koje donosi Nacionalni Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske u suradnji sa županijskim Stožerom, možemo pobijediti. Županijski Stožer i naši stručnjaci upućuju prijedloge nacionalnom Stožeru koji onda donosi odluke. Jedino tako možemo pobijediti. Zajedno, odgovorno i solidarno.