Povodom početka školske godine Vukovarsko-srijemska županija i Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST te Agencija za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA održali su konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali s brojnim projektima vezanim uz školstvo.

Jedna od tema konferencije za novinare bilo je Izvješće o projektu osiguranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama za školsku godinu 2016./2017.

Vukovarsko-srijemskoj županiji iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je sufinanciranje dva projekta.

Prvi projekt je „Obrazovanje bez teškoća: implementacija pomoćnika u nastavi u svrhu osiguravanja jednakih obrazovnih mogućnosti za svu djecu“, ukupne vrijednosti 2.091.475 kuna, od kojih ESF sufinancira 94%, a ostatak Vukovarsko-srijemska županija kao nositelj projekta. Partneri na projektu su 19 osnovnih i 5 srednjih škola s područja županije te Agencija za razvoj VSŽ Hrast koja je pripremila ovaj projekt koji će osigurati podršku za 63 djece s teškoćama u razvoju kroz osposobljavanje kao i zapošljavanje 53 osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje će imati ulogu pomoćnika u nastavi.

Drugi projekt vrijedan je 917.804 kune od kojih EU sufinancira 92%, a ostatak nositelj projekta Grad Vinkovci. Partneri na ovom projektu su pet osnovnih škola s područja grada Vinkovaca i Agencija za razvoji investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. koja je projekt pripremila. Projektom će se za 24 djeteta s teškoćama u razvoju osigurati pomoćnici u nastavi. Ukupno će 87 djece dobiti pomoć, a na 10 mjeseci zaposlit će se i 77 nezaposlenih osoba.

Tom je prigodom apelirano da se djeci ne mijenjaju asistenti na koje su već navikli i koje su zavoljeli.

Na konferenciji za novinare predstavljena su i dva projekta “Užina za sve”, kojemu je nositelj Vukovarsko-srijemska županija i koji u 100% iznosu od milijun kuna financira Fond europske pomoći za najpotrebitije te “Vrijeme užine”, kojemu je nositelj Grad Vinkovci, vrijedan oko 720.000 kuna. U okviru tih projekata za 1.898 djece u riziku od siromaštva u ukupno 54 osnovne škole s područja grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije osigurat će se besplatna prehrana.

Također je bilo riječi i o sufinanciranju troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan-prosinac 2016.

O kapitalnim ulaganjima u osnovnim i srednjim školama u tekućoj godini, obnovi škole Nikole Andrića u Vukovaru te Učeničkom domu Vukovar,  pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i šport VSŽ doc.dr.sc. Jadranka Mustapić – Karlić istaknula je:  – S obzirom da Učenički dom u Vukovaru kojemu je kapacitet 120 učenika ima upisano samo 20-ak učenika, bit će otvoren za smještaj svim zainteresiranim studentima koji se već sada mogu prijavljivati, rekla je Mustapić Karlić.

Ove je godine u osnovne škole na području županije upisano 13.965 učenika, a u srednje 7.063. Dakle upisano je ukupno 21.028 učenika, a to je 1.165 učenika manje nego protekle godine, odnosno 41 odjel manje. 

Na tiskovnoj konferenciji govorili su i : Željko Cirba, zamjenik župana, Gabrijela Žalac, direktorica Agencije za razvoj VSŽ – HRAST, Andrea Vinković, v.d. pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Mirta Štrk, direktorica Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA d.o.o.