U Hrvatskoj zajednice županija održana je konstituirajuća sjednica Radne skupine za izradu modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije.

Sjednici su prisustvovali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Međimurske, Osječko-baranjske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Vukovarsko-srijemske, Zadarske i Zagrebačke županije.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočila je pročelnica Upravnog odjela za financije mr.sc. Sandra Adžaga.

U uvodnom dijelu sjednice Goran Pauk je pozdravio sve nazočne te predložio smjer rasprave u kojem će se kretati sjednica, ali je i pozdravio prijedloge učinkovitosti regionalne samouprave.

Članovi Radne skupine su odlučili orijentirati se na konkretne prijedloge i djelovanja decentralizacije u školstvu, zdravstvu i socijalne sfere. Za svaku od točaka dnevnog reda su izrazili mišljenja i predložili rješenja, a dodatne prijedloge su uputili u okupljanje dokumentacije i spremnost županije na preuzimanje određenog dijela posla. Kao glavnu prednost članovi navode znanje zaposlenika i slušanje i uvažavanje mišljenja onih koji ih okružuju.

Članovi Radne skupine su najavili pripremu konkretnih rješenja koje će predstaviti na Izvršnom odbor, jer županije su nezaobilazne i potrebne u procesu decentralizacije, te ih sukladno tome, smatraju članovi Radne skupine, treba uključiti kao ravnopravne sudionike.

Podsjetimo, odluku o osnivanju Radne skupine za izradu modela funkcionalne i fiskalne decentralizacije donio je 4. veljače 2016. predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk.