U velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru, održana je prezentacija na inicijativu tvrtke Agro – klaster d.o.o. a u suradnji s Fakultetom agrobiotehnoloških znanosti iz Osijeka pod nazivom ”Studija isplativosti proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja”.

Naime, kako ističe direktor tvrtke Agro – klaster d.o.o. Zdenko Podolar, proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja predstavlja jedan od perspektivnih projekata, koji do sada nije proveden na području Vukovarsko – srijemske županije.

Za takvim tipom proizvodnje iskazan je veliki interes, kako potrošača tako i proizvođača, te bi se na taj način dosadašnja proizvodnja jaja podignula na višu razinu, a na tržište bi se ponudio potpuno novi proizvod, koji do sada nije bio prisutan.

Direktor Podolar je ovom prigodom objasnio: -„Imali smo kontakte s hotelijerima iz Istre i kada smo razgovarali o našim proizvodima rekli su nam da ćemo se teško uklopiti u neku klasičnu proizvodnju jaja, mesa i drugoga tamo gdje je industrija i gdje postoje veliki proizvođači, i da se pokušamo naći u nekim proizvodima koji još nisu toliko prisutni na tržištu, a koje mi možemo odraditi. Među ostalim kazali su nam da ih zanimaju jaja proizvedena u slobodnom uzgoju. Imaju sve više gostiju koji postavljaju takve zahtjeve jer ne žele konzumirati hranu koja je, prema njima, proizvedena u nehumanim uvjetima, primjerice jaja iz kaveznog uzgoja.“

Nakon prezentacije zainteresirani sudionici su se uključili u raspravu, te je zaključeno kako ovakav oblik alternativne proizvodnje konzumnih jaja predstavlja dobar pothvat prema što boljem plasiranju proizvoda, te da mali poljoprivrednici na drugačiji način ne mogu opstati.

Također, izneseno je kako ovakav tip proizvodnje jaja ne predstavlja veliki financijski trošak za proizvođače s obzirom na dosadašnju praksu kaveznog uzgoja koka nesilica i proizvodnje konzumnih jaja.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je ozbiljnih proizvođača koji rade proizvodnju jaja u kavezu, a što se tiče slobodnoga uzgoja, organizirane proizvodnje uopće nema.

Procjena je da se na bazi 300 komada kokoši nesilica može ostvariti 2000 do 3000 kuna dodatnog prihoda mjesečno. Na području Vukovarsko-srijemske županije mnogo je praznih gospodarskih objekata koji bi se na ovaj način mogli staviti u funkciju jer riječ je o proizvodnji u kojoj se mora imati objekt, ali da kokoši imaju pristup vanjskom prostoru, gdje se slobodno kreću i hrane u dvorištu, voćnjaku…

Studiju su prezentirale izv. prof. dr. sc. Zlata Kralik te dr. sc. Ana Crnčan iz Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Projektu je pružena puna potpora Vukovarsko – srijemske županije, Ministarstva poljoprivrede te lokalnih razvojnih agencija.