Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije ugostilo je u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru nositeljice projekta Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda iz udruge B.a.b.e., a koje su za predstavnike političkih stranaka s našeg područja te članove i članice Povjerenstva održale prezentaciju rezultata istraživanja o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada provedenoga u okviru tog projekta.

Opći je cilj projekta kojega provodi udruga B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipiran., u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, udrugom Vukovarski institut za mirovna istraživanja i obrazovanje -VIMIO iz Vukovara, udrugom Legalina iz Gračaca te Gradom Zagrebom, a financira Europska unija, pridonijeti unaprjeđivanju zagovaračkih aktivnosti organizacija civilnog društva usmjerenih na opću transparentnost i dobro upravljanje hrvatske javne uprave na polju rodne ravnopravnosti, a osobito onih politika koje pridonose stvaranju pozitivnog okruženja za žene na tržištu rada.

Predsjednik Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, zamjenik župana Đorđe Ćurčić u svom je pozdravnom obraćanju  istaknuo važnost ove teme i najnovije rezultate istraživanja koji, kako je istaknuo, mogu biti odlična polazna točka za daljnje aktivnosti usmjerene ka poboljšanju položaja žena i ostvarivanju pune ravnopravnosti spolova.

Prezentacija je pokazala da su se u projektu Žene na tržištu rada – procjena utjecaja roda bavili ne samo položajem žena na tržištu rada nego i okruženjem koje ženama otežava ili olakšava da ravnopravno sudjeluju. Predstavljene su sve politike koje utječu na položaj žena na tržištu rada i prvenstveno politike koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza, a upravo je to ženama najvažnije kako bi mogle sudjelovati u plaćenom radu.

-Primjećujemo dosta problema u primjeni zakona i standarda, primjerice državni pedagoški standard se ne primjenjuje dosljedno bilo da je riječ o dostupnosti vrtića, cijeni, broju odgajateljica. Imamo situacije da na puno djece u vrtiću dolazi samo jedna odgajateljica što svakako nisu primjereni uvjeti. Konkretno, u Vukovarsko-srijemskoj županiji samo je 25 posto djece uključeno u vrtiće, dijelom zato jer je na ovom području velika nezaposlenost pa članovi obitelji mogu čuvati djecu iako je to usluga koju bi trebala pružati jedinica lokalne samouprave. Ono što se ispostavilo kao problem je da pojedine županije imaju puno manje sredstava za ulaganje u predškolski odgoj, općine s druge strane imaju puno manje mogućnosti od gradova pa zato veliki broj općina uopće nema program predškolskog odgoja i roditelji iz takvih sredina nemaju gdje ostaviti djecu dok rade, istaknula je  izvršna voditeljica projekta Tihana Bertek.

Nakon predstavljanja rezultata istraživanja, diskusiju je moderirala predsjednica udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, a razgovaralo se o ulozi  političkih stranaka, dostupnim uslugama na lokalnoj razini koje roditeljima omogućuju uspješno usklađivanje obiteljskih i poslovnih obaveza te važnosti uključivanja rodne perspektive u javne politike.