Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i supokroviteljstvom općina Bogdanovci i Stari Jankovci, Vukovarsko-srijemske županije i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija u organizaciji društva „Rusnak“, a u sklopu obilježavanja 25. obljetnice od osnivanja Svjetskog kongresa Rusina (1991. – 2016.), 8. i 9. listopada 2016. godine održana je kulturna manifestacija „Kad je golubica letjela“.

U sklopu manifestacije uz dvodnevno zasjedanje Svjetskog vijeća Rusina i Svjetskog foruma rusinske mladeži 8. listopada u Domu kulture u Petrovcima održan je kulturni program na kojemu su nastupili KUD-ovi Joakim Hardi (Petrovci), Joakim Govlja (Mikluševci), Osif Kostelnik (Vukovar), KUD Rusina Osijek te pjevači, pjesnici i recitatori kongresnih rusinskih udruga iz Bratislave, Budimpešte i Vrbasa. Uz goste iz Slovačke, Mađarske i Srbije prisutni su bili i mnogobrojni gosti iz političkog, kulturnog i vjerskog života, potpredsjednica Savjeta za nacionalne manjine Renata Trischler, te mnogobrojni ponosni Rusini.

U ime Vukovarsko-srijemske županije nazočnima je pozdravne riječi uputila Jadranka Golubić, v.d. tajnice Tajništva, a manifestaciju je proglasio otvorenom Veljko Kajtazi, saborski zastupnik.