U organizaciji Vukovarsko-srijemske županije, u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru, održana je tematska konferencija pod nazivom „Razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije – stanje i perspektive, s naglaskom na projekte u poljoprivredno-prehrambenom i drvnom sektoru“.

Na konferenciji su nazočili brojni sudionici, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, predstavnici tvrtki u vlasništvu Županije, predstavnici županijske Razvojne agencije i lokalnih razvojnih agencija, lokalnih akcijskih grupa, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka, predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Vukovarsko-srijemske županije te ostali sudionici.

Na samom početku 2020. godine sazvana je konferencija sa ciljem osvrta na proteklu godinu, te su uslijedila i izlaganja trenutnog stanja razvojnih projekata i predstavljanje planova za ovu poslovnu godinu.

Na konferenciji su sudjelovali slijedeći govornici: ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota na temu „Razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije“, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić na temu „Projekti u poljoprivredi“, direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar na temu „Aktivnosti Agro-klastera d.o.o.“, stručni suradnik u Agro-klasteru d.o.o. Mirko Bošković na temu „Projekt Agrotehnološkog centra“, direktor Centra kompetencija d.o.o. Ivan Ambroš na temu „Projekti Centra kompetencija“ i direktor Geotermalnih izvora d.o.o. Saša Dević na temu „Projekt istraživanje i eksploatacija geotermalnog potencijala na području VSŽ“.

Razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije predstavio je  ravnatelj  Cota te naglasio kako je ovom konferencijom Vukovarsko-srijemska županija željela poslati pozitivnu poruku javnosti i mladima o gospodarskim projektima kolje priprema te  kako skrbi i demografskoj situaciji na području županije.

“Riječ je od deset projekata županije koje je odabrala Županijska skupština. Riječ je o razvojnim projektima kojima se želi male proizvođače  odnosno OPG u županiji  pridobiti za značajniju proizvodnju povrća vise dohodovnih kultura kako bi jedan dio njih odmaknuli od intenzivne ratarske proizvodnje i kako bi oni budućnosti svojim radom mogli živjeti i ostati ovdje.- rekao je Cota.

Spomenuo je Agrotehnološki  centar za preradu voća i povrća kada riječ o OPG-ima, te sustave za navodnjavanje na pet velikih polja, u  Cerni, Sopotu, Otoku, Privlaci i Lipovcu, a dva velika sustava Grabovo i Tovarnik Županija priprema za razdoblje 2021.- 2027. Cota je također naglasio i Centar kompetentnosti za srednja strukovna zanimanja u poljoprivredi projekt koji je vrijedan oko 80 milijuna kuna, a nositelj toga projekta je Poljoprivredna škola iz Vinkovaca  uz partnerstvo  Poljoprivredne škole iz Iloka. Cilj je kroz novi kurikulum obrazovati mlade stručne kadrove iz poljoprivrede za potrebe tržišta.

Cota je spomenuo i Drvno tehnološki centar za drvoprerađivače te naglasio kako je spomenutih deset projekata ukupno vrijedno oko 1,7 milijardi kuna. Naglasio  je i važnost dobre prometne povezanosti za gospodarski razvoj županije ističući  i potrebu obnove željezničke pruge Vinkovci – Zagreb te važnosti koridora V c, a posebno paneuropske koridore sedmi koridor rijekom Dunav od Njemačke do Crnoga mora i deseti koridor  prometnice Zagreb – Bajakovo

Tom prigodom je župan Božo Galić istaknuo, kako svi spomenuti projekti imaju izuzetnu važnost zbog utjecaja na gospodarski razvoj, privlačenje ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i općenito podizanje životnog standarda stanovnika Vukovarsko-srijemske županije.