U organizaciji Kulturnog centra Gatalinka iz Vinkovaca održano je natjecanje Etno kreacija Hrvatske 2020. i Etno frizura Hrvatske 2020., a radovi oba natjecanja prezentirani su na Etno reviji koja se održala u caffe baru „Meduza“ u Vinkovcima.

Natjecanja su dio projekta “Etno vikend u etno gradu”. Istraživački dio projekta provodi se kroz cijelu godinu, a edukacija i prezentacija kroz tri vikenda u godini. Ministarstvo kulture RH podržava istraživanja vezana za djevojačko češljanje Slavonije, Baranje i Srijema te je ta umijeća zaštitilo kao nematerijalno kulturno dobro Hrvatske.

Prvi vikend je edukacijski – “Seminar o izradi tradicijskih frizura”, gdje se prezentiraju nova istraživanja i poznata znanja. Drugi vikend je natjecateljski, kada se potiču nove ideje frizera i kreatora te kvaliteta u izvedbi. Treći vikend, vrijeme Vinkovačkih jeseni, timski je rad frizera i kreatora u osmišljavanju izgleda žene inspiriranog tradicijskim frizurama i tradicijskim odjevnim predmetima, te projekt “Etno frizure svijeta”, kojim se naše blago prezentira inozemnim frizerima.

Ove godine zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti dolaska sudionika iz drugih zemalja, na manifestaciji su frizure izrađivali frizeri iz Hrvatske i članovi nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj, Crnogorci, Slovenci, Ukrajinci, Rusini, Talijani, Česi, Mađari i Nijemci.

U kategoriji Etno kreacija Hrvatske 2020. prvo mjesto osvojila je Katarina Jurčević iz Zagreba, drugo mjesto Igor Galaš iz Križevaca, a treće mjesto Tina Miličević iz Velike Gorice.

U kategoriji Etno frizura Hrvatske 2020. prvo mjesto zbirno obiju kategorija, tradicijska frizura i suvremena frizura inspirirana tradicijskom, osvojio je Ivan Zlatunić iz Županje, drugo Mario Treščec iz Zagreba, a treće Igor Galaš iz Križevaca.

Manifestaciji i svečanoj dodjeli nagrada ispred Vukovarsko-srijemske županije nazočila je voditeljica odsjeka za turizam u UO za turizam i kulturu Vukovarsko – srijemske županije, Ana Lovrenščak.