Gospodarsko-socijalno vijeće Vukovarsko-srijemske županije održalo je 61. sjednicu u maloj županijskoj vijećnici u Vukovaru, na kojoj se raspravljalo o stanju u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije.

Uz članove Gospodarsko-socijalnog vijeća sjednici je bio nazočan župan i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Božo Galić te pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

Pročelnica Čobanković podnijela je izvješće o stanju u gospodarstvu Vukovarsko-srijemske županije iz kojeg je vidljiv napredak u odnosu na 2017. godinu, kako u povećanju broja poduzetnika za 16,4 %, tako i u povećanju broja zaposlenih za 7,9 % te u povećanju prosječne neto plaće za 6,2 %.

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća raspravljali su o napretku u drvnom i poljoprivrednom sektoru, kao i pomaku u području industrijskog sektora, međutim naglasili su i potrebu za većim brojem investicija.

Župan Galić istaknuo je kako je napredak itekako vidljiv i kako trenutno stanje pokazuje da nastavljamo u dobrom smjeru, ističući kako bi trebalo predložiti Vladi Republike Hrvatske da se ukine uvjet povećanja zaposlenih koji je predviđen u Zakonu o poticanju ulaganja, kako bi tvrtke opstajale, jer se ne mogu istovremeno nositi i s plaćanjem poreza i s uvjetom povećanja broja zaposlenih.

Zaključak GSV-a je da je potrebno usmjeriti se na dva velika sektora, poljoprivredu i šumarstvo, sa što većom finalizacijom istih proizvoda na našem području.