U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je 30. sjednica Županijskog odbora za skrb o osobama treće životne dobi. Prema predloženim točkama dnevnog reda raspravljalo se o odlasku umirovljenika u toplice kao i o stanju u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe a vezano uz epidemiju izazvanu virusom COVID -19. Sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora Mihajlo Tomašković, a osim članova, sjednici su nazočili i zamjenik župana Josip Dabro, načelnik Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić, ravnateljica HZJZ Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić, direktor Poleta Mijat Kurtušić, voditeljica marketinga i prodaje Bizovačkih toplica Jelena Brandek.

Predsjednik Odbora Tomašković izvijestio je nazočne da su svakodnevni upiti umirovljenika o početku realizacije odlaska umirovljenika u toplice, koji je već dugogodišnja praksa, a obzirom na situaciju oko virusa  COVID-19 da je potrebno usuglasiti stavove i mišljenja. Predstavnici prijevoznika Polet kao i Bizovačkih toplica da li su svoja jamstva da će se poštovati sve mjere i preporuke koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Županijski odbor za skrb o osobama treće životne dobi zaključio je da Odbor nema mogućnost zabrane odlaska umirovljenika u toplice,  ali apelira na sve predsjednike udruga umirovljenika, obzirom na prisutan rizik od zaraze, a koji će eventualno organizirati odlazak umirovljenika u toplice, kako bi trebali dati sve potrebne upute umirovljenicima prije nego se odluče na odlazak, dužni su popuniti potrebni upitnik o zdravstvenom stanju, te se strogo moraju pridržavati svih izdanih mjera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao i da cjelokupnu odgovornost, oko organizacije i realizacije, preuzimaju same udruge umirovljenika koje se odluče na odlazak u toplice.

Vukovarsko-srijemska županija, odnosno Županijski Odbor za skrb o osobama treće životne dobi zadužen je samo da osigura sredstva temeljem Sporazuma o sufinanciranju projekta organiziranog besplatnog prijevoza u toplice, za umirovljenike slabijeg imovnog statusa,  tijekom ljetnih mjeseci.

Prema Izvješćima o stanju u županijskim domovima za starije i nemoćne osobe Vinkovci, Vukovar i Ilok, Odbor je sa zadovoljstvom zaključio kako, unatoč povećanja broja oboljelih na području naše županije, nije došlo do prodora virusa u županijske domove za starije i nemoćne osobe, te da se svakako treba zahvaliti svim djelatnicima tih domova što su svojom profesionalnošću, odanošću, odgovornošću ali i odricanjem doprinijeli pozitivnom stanju.

Na kraju su ravnateljice županijskih domova za starije i nemoćne osobe zahvalile Vukovarsko-srijemskoj županiji što je za sva tri doma omogućila prisutnost zaštitarske službe, koja je od velikog značaja, jer kontrolira ulaske i izlaske, a zbog opasnosti od ulaska virusa u domove.