U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ u Vinkovcima održana je 31. sjednica Županijske skupštine Vukovarsko srijemske županije.

II. izmjene i dopune proračuna Vukovarsko-srijemske županije obrazložila je pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga. Kako je istaknuto, jedan od razloga za donošenje drugog rebalansa su i mjere koje za cilj imaju ublažavanje posljedica pandemije, a čija je vrijednost 1,5 milijuna kuna.

Prema riječima pročelnice proračun za iduću godinu s projekcijama za 2021.-2023. godinu bit će sačinjen od prihoda 1,403 milijardu kuna, te rashoda od 1,421 milijardu kuna. Udio proračunskih korisnika u proračunu iznosi 72 posto. Na strateške projekte otpada nešto manje od 225 milijuna kuna.

Prijedlog plana pokrića manjka prihoda zdravstvenih ustanova čiji je osnivač županija iz prethodnog razdoblja u proračunu Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje od 2021.-2023. godine obrazložio je v.d. pročelnika upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Mato Puljić. Među ostalim mjerama kojima se očekuje postići stabilizacija financija nalazi se i realnije definiranje kriterija i cijena zdravstvenih usluga po kojima će biti utvrđeni proračuni bolnica, te ostvarenje većeg mjesečnog limita bolnica.

V.d. pročelnika Mato Puljić također je prezentirao i Odluku o financijskoj pomoći Općoj županijskoj bolnici Vinkovci kojoj se za potrebe savladavanja poteškoća u poslovanju uzrokovanih pandemijom odobrava financijska pomoć u iznosu od 300.000,00 kn.

Pročelnik Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša Hrvoje Čuljak obrazložio je donošenje Odluke o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana Vukovarsko-srijemske županije. Kako je istaknuto razlog donošenja ovih izmjena su preispitivanje i određivanje istražnih prostora i eksploatacijskih polja ugljikovodika za novootkrivene rezerve plina u bušotinama „Cerić“ i „Berak“.

Vijećnici su usvojili i Plan rada županijske skupštine za 2021. godinu kojeg je predstavio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković.

Na koncu sjednice predsjednik Skupštine svim okupljenim vijećnicima i njihovim obiteljima uputio je čestitku povodom nadolazećih božićnih blagdana te sve najbolje u novoj 2021. godini,.: