U zagrebačkom HNK održana je svečana, 30. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja iz područja dramske, radijske i televizijske umjetnosti, opere i plesne umjetnosti. Drama „55 kvadrata“ HNK Split proglašena je najboljom, a najboljim redateljem Bobo Jelčić.  Žiri je najboljom glumicom proglasio Dajanu Čuljak za ulogu Rože u “Svoga tela gospodar”, a najboljim glumcem Damira Lončara za ulogu Tita Merelija u “Ludnici s tenorima”.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje iz područja drame uručena je dramskoj umjetnici Vlasti Knezović, a iz područja baleta primabalerini Maji Bezjak. Za najbolju opernu predstavu u cjelini nagradu je dobila “Lastavica” Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji HNK Zagreb.

Nagradu za najbolju plesnu predstavu u cjelini podijelile su predstave “Sad sam Matthaus” u koreografijiMatije Ferlina, u produkciji Zavoda Emanat i Matije Ferlina te koprodukciji Wiener Festwochena, CND Pantin i Istarskog narodnog kazališta i predstava “SOL” u koreografiji Sivije Marchig, u produkciji Kik Melone, u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu, u sklopu programa ANTISEZONA 20.

Glumica vinkovačkog kazališta Matea Marušić konkurirala je za prestižnu nagradu kategoriji glavne ženske uloge za najbolje umjetničko ostvarenje u drami. Ovogodišnju nominaciju donijela joj je uloga Tene u predstavi “Tena – kronika raspada jedne ljepote” Josipa Kozarca – Borislava Vujčića u režiji Dražena Ferenčine i zajedničkoj produkciji Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca, Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, Ludens teatra iz Koprivnice, Gradskog kazališta Požega i Centra za cijeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Vinkovčanin Domagoj Ivanković bio je nominiran u kategoriji za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za ulogeu predstavi “Realisti” Jure Karasa u režiji Matka Raguža i produkciji Teatra Exit iz Zagreba

Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovala je pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.