U organizaciji Grada Otoka i Odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije u Bioekološko-edukacijskom centru Virovi održana 19. Otočka kulenijada. Na ovogodišnju je Kulenijadu prijavljeno 35 uzoraka od 21 proizvođača. Šampion je kulen OPG-a Slavice Džinić iz Starih Mikanovaca, a titula vicešampiona dodijeljena je kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana. Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo, a kulenove se ocjenjivalo temeljem šest kriterija.

Kulenijada se održavala u nazočnosti ministrice poljoprivrede Marije Vučković, gradonačelnika Otoka Josipa Šarića, a u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočan je bio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.

– Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima – rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je uručila priznanja najboljima.

Dodala je kako kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a u pripremi su oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić kazao je kako ova manifestacija za otočki kraj znači jako puno te podsjetio kako se ona održava već 19. godinu.

– Od dana kada je pokrenuta pa do danas uspjeli smo održati tu tradiciju, ali i postići i određene pomake u kvaliteti organizacije i provedbe. Od ove godine, na Kulenijadi pravo sudjelovanja imaju isključivo proizvođači kulena upisani u Upisnik odobrenih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla i/ili upisani u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla. Napravili smo pomak i po pitanju ocjenjivačkog povjerenstva, pa smo u tu svrhu angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te certificirane ocjenjivače. Sve to činimo kako bi taj kulen kojeg volimo, cijenimo i kojim se ponosimo bolje prezentirali na hrvatskoj i europskoj gastro-sceni, kako bi tom promocijom podržali proizvođače kulena, ali i kako bi ispromovirali naš grad – rekao je Šarić.

Nakon proglašenja pobjednika i dodjele medalja uslijedila je degustacija kulena i bogata slavonska trpeza uz zvuke tradicionalne tamburaške glazbe.