Nakon pozdravnih riječi predsjednice HGK – ŽK Vukovar Vinke Ivanković na samom početku sjednice, i Ivana Marijanovića, direktora Županijske komore Vukovar, predstavljeni su rezultati poslovanja gospodarstva Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini.

Na sjednici Gospodarskog vijeća nazočili su zamjenik župana Damir Barna i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvitak Zrinka Čobanković.

Pokazatelj BDP-a po stanovniku po županijama upućuje na veliku razliku u razini razvijenosti pojedinih županija.

Najrazvijeniji je Grad Zagreb, koji ima oko 3,2 puta veći BDP po stanovniku od najnerazvijenije Virovitičko-podravske županije, a zabrinjavajući je i značajan depopulacijski trend i projekcije po kojima će slavonske županije izgubiti više od 270.000 stanovnika do 2051. godine, što je veličina jedne županije.

Broj poduzetnika na području Vukovarsko-srijemske županije u 2017. godini je 7,5 posto veći u odnosu na 2016., a ukupni su prihodi 38 posto veći.

Tvrtke Vukovarsko-srijemske županije zapošljavale su 17.712 djelatnika, što je 1,6 posto više u odnosu na 2016., a prosječna je plaća po zaposlenom iznosila 4.035 kn i bila je 6,7 posto veća nego u 2016. godini.

U strukturi gospodarstva u ukupnom prihodu dominira djelatnost opskrbe plinom sa 46,3 posto ukupnih prihoda ostvarenih na području županije, a slijede je trgovina sa 17,9 posto ukupnih prihoda, prerađivačka industrija sa 17,3 posto, poljoprivreda sa 7,6 posto i građevinarstvo sa 4,7 posto ukupnih prihoda ostvarenih na području Županije.

U 2017. godini samo prerađivačka industrija, ugostiteljstvo i djelatnosti zabave i umjetnosti ostvarili su ukupno gubitak u poslovanju.

Predstavljeni su još i natječaj Certifikacijom proizvoda do tržišta i natječaj Znakovi kvalitete, koji je pokrenut u okviru Prioritetne osi 3 Poslovna konkurentnost.

Na sjednici su predstavljene i mjere aktivne politike zapošljavanja – mogućnosti za poduzetnike, a kojima se potiče zapošljavanje, usavršavanje, stručno osposobljavanje za rad, osposobljavanje na radnom mjestu, sezonsko zapošljavanje, očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca koji su u poteškoćama te uključivanje u programe javnih radova specifičnih ciljanih skupina.

Nazočnima je skrenuta pozornost i na projekt HGK – Digitalna komora, koji će biti detaljno predstavljen na sljedećoj Skupštini HGK, a koji članicama nudi niz digitalnih usluga kao potporu u njihovu svakodnevnom poslovanju.