Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je 11. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Našicama, na kojoj je nazočio i župan Božo Galić.

„U procesu smo redigiranja naše razvojne strategije do 2030. s obzirom na to da je rađena u vremenu prije Covida-19. Ministrica Tramišak zajedno s drugim članovima Vlade radi na finalizaciji ovog dokumenta. Nastavit ćemo s održavanjem ovih savjeta. To je ključno za razumijevanje stvarnih prioriteta Slavonije i svih županija.“- rekao je premijer Plenković, te dodao: „ Do sada smo alocirali 18,75 milijardi kuna u aktualnom višegodišnjem financijskom okviru. Mi smo danas ugovorili 16,53 milijardi odnosno 88% ukupne alokacije, a isplaćeno je za sada 6,6 milijardi kuna. To je povećanje od 5,2 milijardi ugovorenih sredstava i 2,1 milijardi isplaćenih u odnosu na prošli sastanak. Danas ćemo prošiti i razvojni sporazum, ozakonit ćemo potrebne izmjene. Uključit ćemo nove razvojne projekte te strateške projekte koji su sufinancirani iz fondova EU, dodao je. Riječ je o 38 projekata ukupne vrijednosti 10,7 milijardi kuna.“

„Današnji sastanak je, ističe, prilika ne samo da usvojimo zaključke, već konstatiramo da će se potpisati 66 ugovora ukupne vrijednosti 440 milijuna kuna za različite projekte niza resora u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Danas smo potpisati dodatak razvojnog sporazuma, dodatak broj 2, čime će se strateški projekti s ukupno milijardu kuna kako je to trenutno, podići na vrijednost veću od 11 milijardi kuna.“- izjavila je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak.

Prilikom posjete gradu Našicama predsjednik Vlade Plenković označio je početak radova na rekonstrukciji Trga dr. Franje Tuđmana, u sklopu projekta obnove kulturne baštine “Rekonstrukcija dvoraca Pejačević – Velikog i Malog“.

Potom su potpisani i ugovori i odluke sa svim slavonskim županijama a za Vukovarsko-srijemsku županiju su potpisani ugovori u vrijednosti oko 210 milijuna kuna.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru “Projekta Slavonija, Baranja i Srijem”, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici i Vukovaru.