Danas je u organizaciji udruge „Zemlja i ljudi“ u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku održana prva poljoprivredna konferencija „Slavonika“. Partnersku potporu konferenciji pružili su Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Agronomski fakultet u Zagrebu.

Više od 300 sudionika, učenika, studenata, predstavnika poljoprivrednika, OPG-ova, akademske zajednice te vodećih stručnjaka, razgovarali su o smjernicama i izazovima hrvatske poljoprivrede s kojima se danas susreću sve ciljne skupine poljoprivrednog gospodarskog procesa.

Otvarajući konferenciju ministar poljoprivrede Davor Romić rekao je  kako je obrađivanje 650 tisuća hektara zapuštenih poljoprivrednih površina jedan od velikih izazova, a uz uređenje poljoprivrednog prostora, jedan od važnijih projekata Vlade je navodnjavanje. Najavio je kako će u izradu strategije razvoja poljoprivrede uključiti znanstvenu zajednicu, Hrvatsku gospodarsku komoru i Hrvatsku udrugu poslodavaca, kako bi se definirali putevi razvoja.

Na konferenciji je održano 6 okruglih stolova i 3 predavanja, osnovan je klub proizvođača ječma, te oformljena nagrada Agrovizija koja će se za projekte vezane uz poljoprivredu dodijeljivati srednjoškolcima.

Ispred Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije nazočili su pomoćnik pročelnika Darko Juzbašić i djelatnici Odjela.