U povodu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sajmišta te 25. godišnjice osnutka i rada Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, u Gradskom muzeju Vukovar, u dvorcu Eltz, održan znanstveni kolokvij s međunarodnim sudjelovanjem, na temu: “Hrvati kao manjina u okolnim zemljama: povijest, položaj, izazovi”.

Skup je u organizaciji Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru i Udruge hrvatskih branitelja Sajmište, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva branitelja, Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prezentirano je 12 priopćenja uglednih znanstvenika i javnih djelatnika iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, nakon kojih je uslijedila vrlo zanimljiva i nadahnuta rasprava.

U protokolarnom dijelu kolokvija nazočnima su se obratili: Zdravka Bušić, zamjenica ministra vanjskih i europskih poslova RH, Željko Cirba, zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije, prof. dr. sc. Nenad Pokos, predsjednik Znanstvenoga vijeća Instituta Pilar, prof. dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnoga centra Instituta Pilar u Vukovaru  te predstavnici Grada Vukovara i Udruge hrvatskih branitelja Sajmište.

Navedenom skupu je nazočio Živorad Simić, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru.

Na skupu je bilo zanimljivo i izlaganje Tomislava Žigmanova, ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a od nedavnih izbora i poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.