U vinkovačkoj gradskoj vijećnici održan je prvi sastanak Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni, a koje će se ove godine održati pod nazivom „Dva sjaja dukata“.

Sastanku je u ime župana Damira Dekanića nazočio pročelnik Ureda župana Marko Dikonić, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za turizam i kulturu Tamarom Kalistović.

Scenarij ovogodišnjeg svečanog otvorenja i autor gesla je Marko Sabljaković, koji je naglasio kako će priča s Dva sjaja dukata – kroz niz scenskih prikaza običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“, prikazati sadržajnu cjelinu o dukatima, njihovom nezaobilaznom životnom značenju u mnogim prigodama i običajima.

Tajnik ZAKUD-a Vukovarsko-srijemske županije Stjepan Đurković iznio je okvirni plan ovogodišnjih priredbi s bogatim kulturnim i zabavnim sadržajem, kojima će Vinkovačke jeseni biti ispunjene, a moći će pratiti sve generacije posjetitelja.

Brojni programi ovogodišnje manifestacije održavati će se u razdoblju od 8. do 17. rujna 2023. godine. Tradicionalno sve počinje Folklornim večerima – Županijskom smotrom folklora, koja će trajati od 8. do 13. rujna, te će okupiti 50-ak KUD-ova naše županije. Dječje vinkovačke jeseni počinju Međužupanijskom smotrom folklora 9. rujna, a dan kasnije slijedi Mimohod s više od 50 dječjih skupina.

Svečanost otvorenja zakazana je za 15. rujna, a Državna smotra hrvatskog izvornog folklora ove godine biti će 16. i 17. rujna. Nadaleko najpoznatiji dio programa je Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača, s više od 50 skupina, 25 zaprega i 50 jahača, održati će se 17. rujna.

Direktorica medijske kuće Novosti Marija Gerovac fokus je stavila na Slavonski sokak – mjesto okupljanja izvornih tradicijskih obrtnika te zabavni dio koji će obilovati koncertima, osobito tamburaškom glazbom. Ponovno će se realizirati Dvorište ideja i Vinski šor, kao i brojni drugi sadržaji, uz nezaobilaznu bogatu gastronomsku ponudu.