Ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić posjetio je Vukovarsko-srijemsku županiju i tom prilikom primio ga je župan Božo Galić, te su održali radni sastanak u Palači Srijem u Vukovaru, na kojem su nazočili i: ravnatelji Općih županijskih bolnica u Vinkovcima i Vukovaru Krunoslav Šporčić i mr.sc. Vesna Bosanac, ravnatelji Domova zdravlja u Vinkovcima, Vukovaru i Županji – Petar Kulić, Ante Lohinski i Luca Lešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo – Kata Krešić  i Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije  Mato Matić te pročelnik Upravnoga odjela za zdravstvo naše županije Mato Puljić.

Ministar Kujundžić je odmah na početku sastanka izrazio poštovanje prema Vukovaru i danima sjećanja na njegovu žrtvu koje ovoga tjedna obilježavamo, te je istaknuo:  „Ovo je mjesto pijeteta hrvatske povijesti, kamen temeljac temelja suvremene i suverene hrvatske države“.

Domovi zdravlja u našoj županiji u relativno dobroj situaciji, ali problemi se javljaju u funkcioniranju vukovarske i vinkovačke bolnice, o čemu ministar Kujundžić ističe: „Velika obećanja ne mogu davati, to stalno ponavljam, međutim mi moramo imati u vidu da bolnice trebaju postojati i da moramo sačuvati zdravstveni sustav“. Govoreći i o radu vukovarske bolnice koja je ujedno i veteranska, dotaknuo i izrade Nacionalne strategije očuvanja zdravlja branitelja. Istaknuo je kako na tom programu treba ustrajati i dorađivati ga.

Ministar Kujundžić osvrnuo se i na novi zakon o specijalizacijama te najavio koliku će odštetu morati platiti liječnici ukoliko ranije odluče otići iz bolnica koje su im specijalizaciju omogućile, te je istaknuo: „Pravilnik će načelno na snagu stupiti 1.prosinca ove godine i pronašli smo za ovaj problem kompromisno rješenje vezano uz odštete. S jedne strane moramo čuvati sustav zdravstva i bolnice, a s druge poštovati slobodu ljudi. Odšteta po mjesecu provedenom na specijalizaciji iznosit će 3500 kuna plus drugi troškovi što za ukupno pet godina ili 60 mjeseci specijalizacije iznosi oko 250 tisuća kuna. Nadamo se da će rijetki to trebati platiti odnosno da će većina ostati u bolnicama koje su ih poslale na specijalizaciju“.

Župan Galić ocijenio je u funkcioniranje zdravstvenoga sustava u našoj županiji te je naveo: „Smatram da imamo dobar sustav, tri Doma zdravlja funkcioniraju dobro i pozitivno posluju kao i Zavod za javno zdravstvo te Zavod za hitnu medicinu. Najveći su problemi u naše dvije bolnice, kako financijski tako i kadrovski. Nadam se da ćemo s novim ministrom i programom to stanje poboljšati“.