GLAVNA TEMA SVIH ŽUPANIJA – FINANCIRANJE JEDINICA LOKALNE I PODRUČNE SAMOUPRAVE

Izmjene financiranja jedinica lokalne i područne samouprave jedan su od prijedloga nove Vlade koje bi trebale stupiti na snagu u siječnju 2017. godine. O tome su, među ostalim, danas razgovarali i svi župani u Vukovaru na 45. po redu sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Na početku sjednice, sve prisutne pozdravio je Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić i zaželio im dobrodošlicu.

Članovi izvršnog odbora su se, obzirom na aktualnu situaciju i poreznu reformu, osvrnuli na promjene u financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.

„Glede porezne reforme prihvaćamo rasterećenje rada, ali s obzirom na praksu, oprezni smo oko ukidanja dijela prihoda iz poreza na dohodak. To će znatno smanjiti proračune gradova I županija. Nema razloga da ne vjerujem ministru Mariću koji tvrdi da će nam do zadnje lipe sve neprihodovano iz dohotka biti vraćeno kroz proračune iz drugih izvora. Obzirom na dosadašnju praksu izražavamo veliki oprez jer očekujemo dobiti konkretne podatke iz kojih izvora, na koji način i kojom dinamikom će sredstva biti namaknuta u županijske proračune.“ – izjavio je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

„Situacija je puno ozbiljnija dugoročno gledajući. Bojim se da nećemo imati iz izvornih prihoda sredstva za financiranje EU projekata i to će se dogoditi svima. Upravo zbog toga, radeći na proračunu za 2017. godinu morali smo odustati od nekoliko odličnih i kvalitetnih projekata.“ – naglasio je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Članovi Izvršnog odbora raspravljali su također i o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Varaždinski župan, Predrag Štromar naveo je: „Uočili smo da pojedine jedinice lokalne samouprave uopće ne mogu strateški planirati razvoj i jedva financijski opstaju. Nadamo se da će novi indeks razvijenosti tu situaciju poboljšati. Zajednica će također predložiti neke od modela izravnanja, ali se s općinama I gradovima mora usuglasiti bolji sustav kako bi svi imali jednake uvjete za razvoj“.

Na kraju sjednice, članovima Izvršnog odbora predstavljeno je istraživanje medijske slike po županijama, rad Hrvatskog centra za razminiranje te Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini.