U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske i Vijeća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije u Ružičkinoj kući u Vukovaru održan je 4.sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

“Uvijek je to bilo bogatstvo koje smo mi nekako zadržavali kod sebe, a ovo je četvrta godina kako prikazujemo to bogatstvo. Nacionalne manjine pišu kao i svi drugi samo što njegujemo svoj jezik i pišemo na svom jeziku. Moram priznati da smo se u zadnje vrijeme prilagodili jer vidimo da je potrebno pisati dvojezično, odnosno prevesti na hrvatski jezik, baš zato da se približimo i većinskom narodu i upoznamo ga sa našim radom“ – istaknula je predsjednica Saveza Rusina Republike Hrvatske Dubravka Rašljanin

Na 4. sajmu svoje nakladništvo i izdanja predstavile su bošnjačka, mađarska, rusinska, slovačka, srpska i ukrajinska nacionalna manjina, koje su u Vukovarsko-srijemskoj županiji organizirane kroz Vijeća ili predstavnike nacionalnih manjina. 

U ime Vukovarsko-srijemske županije ovaj, sada već tradicionalni sajam knjiga i nakladništva nacionalnih manjina, svečano je otvorio zamjenik župana Srđan Jeremić koji je istaknuo zadovoljstvo velikom aktivnošću nacionalnih manjina s područja naše županije. Manjine su kroz ovaj sajam pokazale koliko mnogo rade i u ovom segmentu važnom za njegovanje i očuvanje svog jezika i pisma te kroz zapisivanje i stavljanje na papir mnogobrojnih događaja, važnih za svoje sunarodnjake jer čuvaju iste od zaborava i prenose ih na nove generacije.