Na današnji dan sjećamo se zločina kojega su 02. svibnja 1991. u Borovu Selu počinili pobunjeni hrvatski Srbi – ubili su 12 hrvatskih policajaca, a 21 policajac je ranjen. 

25. godine poslije sjećamo se dvanaestorice pripadnika tadašnje specijalne jedinice MUP-a mučki ubijenih u dobro organiziranoj zasjedi u Borovom Selu – Stipan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.).

Tijekom noći s 1. na 2. svibnja 1991. dvije su policijske ophodnje napadnute na prilazu Borovu Selu i pri tom zarobljena dvojica hrvatskih policajaca, Zvonimir Matković i Dalibor Križanović. Jurica Tolj i Mario Marinović vozilom su se uspjeli povući. Nakon neuspjelih pregovora o njihovom oslobađanju u potragu za kolegama kreće tridesetak redarstvenika. Ušli su u Borovo Selo 2. svibnja oko podneva i uspjeli su doći do samog središta sela, pred tadašnjom mjesnom zajednicom su razoružali dvojicu civila te iznenadnim upadom ušli u zgradu u kojoj se nalazilo mnoštvo naoružanih Srba. Dočekani su u zasjedi, borba je trajala dva i pol sata, sve do trenutka kad je u selo ušla kolona od sedam oklopnih transportera JNA.

Prema riječima svjedoka iz jednog je transportera otvorena vatra na policiju, iza njih su hodali naoružani civili, a navodno su čak iz jednih kola Hitne pomoći bacane ručne bombe na hrvatske policajce. Zarobljeni policajci prebačeni su tijekom borbi u Novi Sad ali su vraćeni u Osijek još iste večeri.

Ovaj događaj, uz pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića na Plitvicama, bio je neslužbeni početak Domovinskog rata. Nažalost, za pokolj do danas nitko nije odgovarao.

Podno spomen-obilježja u središtu Borova vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji ubijenih redarstvenika, hrvatski branitelji te državna i druga izaslanstva koji su do spomen obilježja došla u mimohodu od ulaska u Borovo. Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položilo izaslanstvo predvođeno županom Božom Galićem.

Molitvu za ubijene redarstvenike predvodio je vojni biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac.

Misa zadušnica bila je služena u vinkovačkoj župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona dok se na stadionu HNK Cibalije održala atletska utrka – njih dvanaest – u spomen na svakog od ubijenih redarstvenika, u sklopu programa Memorijala dvanaest redarstvenika.