U prigradskom naselju Vukovara Sotinu, na današnji dan pripadnici paravojnih srpskih snaga potpomognuti Jugoslavenskom narodnom armijom počinili su zločine nad mještanima i braniteljima toga naselja.

Srpski agresor je preko noći odveo iz svojih domova veći broj nesrpskih mještana koji su se suočili s progonima, ubojstvima i silovanjima. Svoj život izgubilo je ukupno 68 mještana od kojih sedamnaestorici do danas nije pronađen grob niti posmrtni ostatci. Najmlađa žrtva imala je tek 19 godina, a najstarija 79 godina. Prema svjedočenjima preživjelih, mještane su odvodili u logor u Negoslavcima gdje su bili podvrgnuti ispitivanjima i teškim zlostavljanjima, nakon kojih su odvedeni u logore u Srbiju. Preostale Hrvate u Sotinu okupatori su držali u pritvoru i radnim logorima gdje su ih mučili te na posljetku ubili.

Ove godine se obilježava 29. godišnjica napada koja je upriličena prigodnim svečanim programom koji je započeo odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen obilježja sotinskim žrtvama u središtu mjesta. Uz brojna izaslanstva ispred Vukovarsko-srijemske županije počast je odao župan Božo Galić i savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo. Župan Božo Galić tom prilikom je istaknuo: „Hvala im! Hvala im na hrabrosti, hvala im na ljubavi prema svome Sotinu, svome Vukovaru, cijeloj Slavoniji i Srijemu, a posebno im hvala za budućnost Hrvatske!“.  Izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Stjepan Sučić istaknuo je kako se na širem području grada Vukovara, na dvije mikrolokacije trenutno provode terenska istraživanja i probna iskapanja.

Počast svim žrtvama odali su obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja te predstavnici braniteljskih udruga, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Marijana Balić, izaslanici predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik Stjepan Sučić i državni tajnik Nikola Mažar, izaslanik brigadnog generala Mije Validžića bojnik Dalibor Vujnovac, izaslanstvo grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom te brojni drugi.

Nakon prigodnog programa u crkvi sv. Marije pomoćnice u Sotinu uslijedila je sveta misa zadušnica za poginule i nestale mještane koju je predvodio župnik Marin Putilin.