Izložbom fotografija i predstavljanjem publikacije 100 godina Hrvatskog doma u Vukovaru, obilježena je velika obljetnica postojanja Hrvatskog doma u Vukovaru te 15 godina od otvorenja obnovljene zgrade Hrvatskog doma.

Inicijator gradnje doma bilo je HKGD Dunav sve do 1921. g. kada je osnovano Društvo Hrvatski dom i preuzelo sve aktivnosti oko izgradnje Hrvatskog doma kako bi osigurali djelovanje svih hrvatskih društava kojima je cilj razvijanje umjetnosti, znanosti i kulture te  jačanje hrvatske nacionalne svijesti. Hrvatski dom otvoren je 9. srpnja 1922. godine  s čak 7.000 uzvanika i bio je najznačajniji događaj za Vukovarske Hrvate.

Poslije Drugog svjetskog rata, nakon zabrane rada društava s nacionalnim predznakom u prostoru su djelovali Kazalište grada Vukovara i Centar za kulturu. Obnoviteljskom skupštinom 14. prosinca 1990. godine zgradi se ponovno vraća uloga Hrvatskoga doma.

Nakon Domovinskog rata otvorenje obnovljenog Hrvatskog doma upriličeno je 22. studenog 2007. godine i od tada bogatim kulturnim i društvenim programom neizostavan je dio života Vukovaraca.

„100 godina Hrvatskog doma Vukovar više je  nego značajna obljetnica ne samo za Vukovar već i za cijelu Vukovarsko-srijemsku županiju.

Kao mjesto susreta najistaknutijih kulturnih i znanstvenih događanja i manifestacija u našoj županiji Hrvatski dom doista je dom, u pravom smislu riječi, u  kojem se njeguje kultura, umjetnost, znanost, dom u kojem se njeguje kulturni i nacionalni identitet.

Postojanost Hrvatskog doma kroz ovaj dugi vremenski period, odraz je  truda i napora svih onih ljudi prije i Vas danas koji ste doprinijeli ovom jubileju i zato Vam hvala!“ prigodne su riječi više stručne suradnice za turizam, Mirne Levaković Lombarović, kojima se u ime župana Damira Dekanića obratila okupljenim uzvanicima.