Mještani Svinjarevaca obilježili su danas točno 32. godine od dana koji je promijenio njihove živote. Prisjećajući se toga događaja, mještani su istaknuli kako su morali izaći iz sela prema Jankovcima i tada je njih šestero ubijeno, a do kraja Domovinskog rata život za hrvatsku slobodu dalo je njih 33 mještana, što hrvatskih branitelja, što civilnih žrtava rata.

Program obilježavanja započeo je svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Martina u Svinjarevcima, a potom je nastavljen svečanim mimohodom od Vatrogasnog doma prema spomen obilježju na mjesnom groblju gdje je se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala počast svim žrtvama Domovinskog rata.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio i svijeću zapalio v.d. pročelnika Ureda župana Marko Dikonić i tom je prigodom istaknuo: – „Obilježavamo tužan i težak dan za mještane Svinjarevaca i prisjećamo se onih koji su braneći svoje domove od srpskog agresora dali  živote na oltaru domovine.

Danas odajemo počast 33-oje poginulih i nestalih branitelja i civila, koji su stradali prije 31. godinu. Bez njihove žrtve ne bi danas bili ovdje i ne bi živjeli u našoj domovini i u slobodnim Svinjarevcima.

Na žalost, za to nitko nije odgovarao a na nama je da se sjećamo njihove žrtve i povijesnih događaja koji su se ovdje događali prije tridesetak godina. Mještani Svinjarevaca i mještani naše općine s ponosom mogu spominjati njihova imena jer to je naš zalog dalje u budućnosti.“

Istaknuto je kako se nikada neće zaboraviti stradalnici rata ali i branitelji  jer oni su zaslužni za stvaranje hrvatske države i uvijek će se komemorirati ovaj dan.

Večer uoči obljetnice, mještani Svinjarevaca zapalili su 33 lampiona za svoje poginule i nestale mještane i to od Trga hrvatskih branitelja u središtu mjesta do mjesnoga groblja.