U Vinkovcima je danas 30 godina postojanja obilježila Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja “Hrvatska majka.

Svoju obljetnicu članovi udruge, koja okuplja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja, obilježili su prigodnim programom, koji je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika hrvatskim braniteljima pored Bosuta, u parku u ulici Josipa Lovretića.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Franjo Orešković, te nazoč

Predsjednica udruge Spomenka Kušić koja još uvijek traga za sinom Mirabelom, istaknula je: “Od 2013. pronađena je samo jedna osoba s popisa nestalih u našoj udruzi. Još uvijek tražimo 28 njih, a vremena je sve manje. Već punih trideset godina tragam neumorno za njima, ali pomaka nema. I nisam jedina. Rasipaju nam se obitelji, mi stariji umiremo polagano, ali dok smo živi tragat ćemo za svakim nestalim”.

Potom je prigodni program nastavljen u hotelu „Admiral“ gdje je predstavljena i monografija “Trideset godina neizvjesnosti”, autorice Milke Vida, koja je spomenula kako je rad na knjizi bio vrlo zahtjevan iako knjiga nema puno stranica. Kako je navela, bilo potrebno dosta istraživačkog rada kako bi se istražila sva dokumentacija i prikupile fotografije kojima monografija obiluje, a koje, ponekad, znaju svjedočiti više od same pisane riječi. Dodala je kako je bilo je zahtjevno raditi na monografiji jer se, radeći na knjizi, iznova proživljavaju boli i patnje onih obitelji koji su izgubili svoje najmilije u Domovinskom ratu.