Danas je 30. godišnjica pogibije Andrije Andabaka, junaka Domovinskog rata, a tim povodom u Nuštru je progodnim programom odana počast hrvatakom branitelju.

Program je započeo svetom misom zadušnicom u nuštarskoj crkvi Duha Svetoga koju je služio župnik vlč. Slavko Vranjković, a potom su na grobu Andrije Andabaka položeni vijenci i upaljene svijeće.

Uz članove obitelji poginulog branitelja, predstavnike općinskih , gradskih i državnih te drugih institucija, vijenac je položio i v.d. pročelnika Ureda župana Marko Dikonić.

Svečana akademija održana je u Domu kulture, na kojoj su istaknute ljudske i vojničke sposobnosti hrvatskog branitelja, koji je dao svoj život pomažući braniteljima u obrani bosanske Posavine, Republike Hrvatske i hrvatskog naroda.

Supruga Nada te sinovi Stjepan i Marko, čuvaju uspomenu na svoga oca Andriju, a tom prilikom sin Marko obratio se svima nazočnima rekavši:

“Danas obilježavamo 30. obljetnicu pogibije moga oca Andrije Andabaka. Kroz godine na ovoj obljetnici vidimo neka ista lica. Trideset godina neki ljudi dolaze na obljetnicu i to govori puno o Andriji, to govori puno o njima. Hvala vam što se danas uz nas i hvala vam što danas svojoj djeci mogu pokazati živi primjer dužnog poštovanja koje mi moramo odavati našim braniteljima. Što danas imamo priliku govoriti o vrijednostima proisteklima iz  Domovinskoga rata, a na kojima se stvarala Republika Hrvatska. Mi moramo biti ustrajni i učiti našu djecu tim vrijednostima”.

Tijekom akademije nazočnima su se obratili i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Ante Tandara, načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac, te predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović.

Tom prigodom Predsjednik je supruzi Nadi uručio posmrtno odlikovanje  Andriji Andabaku, kojega je nazvao “Odisejem hrvatske vojske”, Red Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.