U vinkovačkoj vojarni “Slavonski sokolovi” prigodnim programom obilježena je 30. obljetnica ustrojavanja 5. gardijske brigade HV-a, „Sokolova“, te su kod Spomen obilježja poginulim pripadnicima postrojbe položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Dražen Milinković.

Nad vojarnom preletjela i prigodni program izvela je akrobatska grupa “Krila Oluje” dok je u župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena sveta misa koju je predvodio vojni kapelan GOMBR-e, fra Mato Vincetić. U Gradskom kazalištu Joze Ivakića održana je svečana akademija, dok su posjetitelji i građani mogli vidjeti vojno ceremonijalni prikaz Počasno-zaštitne bojne, u pješačkoj zoni u centru Vinkovaca.

Legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi”, osnovana je 5. listopada 1992. Godine, a kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.

Na svečanoj akademiji, čestitajući obljetnicu osnivanja 5. gardijske brigade na svečanoj akademiji u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i svoje osobno, ministar obrane dr.sc. Mario Banožić je istaknuo kako je 5. gbr “Sokolovi” nastala iz legendarnih postrojbi Hrvatske vojske koje su branile Vukovar, Vinkovce, Slavonski Brod, Osijek kao i cijelu Slavoniju. Iskazao je posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske, boreći se od Vukovara do Južnog bojišta, Maslenice, Bljeska i Oluje.

Obilježavanje je počelo još noćas utrkom od Našica do Vinkovaca, koji su stigli na svečanost u vojarnu 5. brigade u Vinkovcima.