U organizaciji Općine Tompojevci, Mjesnog odbora Berak i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, u Berku je obilježen Dan stradanja mještana Berka u Domovinskom ratu.

Program je započeo misom zadušnicom za sve poginule u crkvi Mučeništva svetog Ivana Krstitelja u Berku koju je služio velečasni Krešimir Aračić.

Svetoj misi nazočio je zamjenik župana Josip Dabro, sa savjetnikom župana Marinkom Beljom, te su položili vijenac i zapalili svijeću kod spomen obilježja za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, zajedno sa izaslanicima ministarstva branitelja i obrane, te suborcima kao i članovima obitelji stradalih mještana.

Berak je jedno od naselja u Vukovarsko – srijemskoj županiji, gdje su počinjeni teški zločini protiv stanovnika naselja, a o razmjerima stradanja mještana Berka govori i to da je ubijeno 46 stanovnika od kojih se njih 11 još uvijek vode kao nestali. U Berku je bio ustrojen i logor kroz koji su prošli mnogi od mještana. Još uvijek se traga za nestalima, a njihove obitelji čekaju dan kada će saznati istinu i dostojno ih sahraniti te im odati počast i zapaliti svijeću.

“Vjerujem kako su ovdje u Berku, na današnji dan prije 29 godina počinjeni najteži zločini protiv čovjeka i čovječnosti. Samo ovdje u Berku ubijeno je 46 stanovnika od kojih njih jedanaest još uvijek smatramo nestalima. Njihova žrtva zaslužuje sjećanje i počast, a najviše od svega, poslije 29 godina zaslužuje istinu. Ratno stradanje je ostavilo svoj danak u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji, o čemu svjedoče tužne obljetnice koje nas svake godine okupljaju.”- rekao je zamjenik Dabro.

Istaknuto je kako je film o stradanju Berka snimljen i u fazi je montaže, a premijerno prikazivanje očekuje se u listopadu ili studenom.