U organizaciji Općine Bogdanovci, vijeća mjesnog odbora Svinjarevci i općinskog ogranka UDVDR-a Svinjarevci danas je svečano obilježena 29. obljetnica sjećanja na stradanja civila i branitelja Svinjarevaca.

Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi Sv. Martina u Svinjarevcima, koju je predvodio velečasni Mirko Mrnarević. Potom je uslijedio mimohod od Vatrogasnog doma Svinjarevci do mjesnog groblja, gdje jepolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja odana počast za sve žrtve ovoga mjesta.

U svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića počast je odao župan Božo Galić. Ispred Vukovarsko-srijemske županije polaganjem vijenca i paljenjem svijeća počast su odali zamjenik župana Josip Dabro, savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo i viši stručni suradnik Upravnog odjela za poljoprivredu Slavko Grgić. Vijence je položio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet te izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, kao i izaslanstvo Općine Bogdanovci predvođeno načelnikom Markom Barunom te predstavnici braniteljskih udruga.

Svim nazočnima obratili su se načelnik Barun, predsjednik mjesnog odbora Svinjarevci Zdenko Pajvančić i predsjednik UDVDR-a Svinjarevci Vrančić, te izaslanik Hrvatskog sabora Mladen Karlić koji je naglasio važnost obilježavanja obljetnica i prenošenje istih na mlađe generacije, podarivši utjehu svim obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Župan Božo Galić također se osvrnuo na to kako mu je drago što se selo oporavlja i napreduje ali i istaknuo kako je potrebno učiti mlade o našoj povijesti i o našim herojima jer su oni uzor i razlog zbog kojeg se zajednički mora kontinuirano raditi na tome da se osigura bolja budućnost za nadolazeće generacije.