U organizaciji Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, obilježena 28. obljetnica posljednje razmjene logoraša srpskih koncentracijskih logora u Nemetinu.

Na istome mjestu razmjena se dogodila 14. kolovoza 1992. godine, po modelu “svi za sve”, a na tlo slobodne hrvatske države po prvi puta, nakon devetomjesečnoga zatočeništva, kročilo 714  hrvatskih branitelja, civila, žena i djece zatočenika logora.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije današnjem obilježavanju nazočio je savjetnik župana za branitelje Marinko Beljo.

Prema  službenim podatcima Ministarstva hrvatskih branitelja u srpskim koncentracijskim logorima bila su zatočena 7802 hrvatska branitelja, a preko 300 ih je ubijeno u srpskim kazamatima.

Kako je istaknuto, veliku ulogu imala je Udruga logoraša, kao partner, pri osnivanju posebnoga povjerenstva u Ministarstvu pravosuđa, kada je riječ o tužbama zatočenika srpskih koncentracijskih logora prema Republici Srbiji vezano za gubitak radne sposobnosti.

Udruga logoraša je kao partner sudjelovala pri izradi novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja, a posebno logoraša, kako bi se što kvalitetnije izregulirala njihova prava ali i ažurirale baze podataka.

Ove godine, zbog poznate situacije s epidemijom COVIDA-19, te poštivanja epidemioloških mjera, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora dostojanstveno je obilježio taj dan, uz hrvatsku himnu i podizanje zastave, te prigodnih govora i molitve za sve poginule branitelje i mučki ubijene te umrle logoraše.