Danas je u Županji obilježena 25. godišnjica odlaska pripadnika jedinice policije za posebne namjene Policijske uprave Županja na ratište u Bogdanovce.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske mr.sc. Kolinde Grabar Kitarović, i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, nazočio je ovom obilježavanju te polaganju vijenaca na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u centru grada.

Tom prigodom župan Galić je naglasio kako nazočne pozdravlja u ime predsjednice i u svoje ime te je rekao:  “Prenosim pozdrave predsjednice koja zna cijeniti i cijeni doprinos svih branitelja u Republici Hrvatskoj, koji su branili i obranili Hrvatsku. Jesen u našoj županiji donosi obljetnice, tužna sjećanja i uvijek u ovakvim prigodama osjećamo i ponos i tugu. Često puta tišina govori više od bilo čega.”

Na okupljanju koje je započelo u prostorijama Policijske postaje Županja u ime Organizacijskog odbora koji je pripremio obilježavanje obljetnice Franjo Mutapčić je istaknuo da je 1. listopada 1991. godine u Bogdanovce otišlo 50 pripadnika jedinice policije za posebne namjene.

Pred svim okupljenima Mutapčić je rekao: “Na bogdanovačkom ratištu poginulo je 7 pripadnika, dok ih je 8 bilo zarobljeno i u zarobljeništvu su proveli šest i više mjeseci. U Bogdanovcima je ranjeno 15 pripadnika. Naša postrojba ostala je u Bogdanovcima do kraja, do pada, dakle, do 10.11. 1991., kada su u proboju naši pripadnici, koji su ostali, uspjeli doći do Vinkovaca. Na žalost, iz Bogdanovaca se nisu vratili Filip Korov, Ilija Đukić, Miroslav Tišljar, Ivan Kozić, Zdenko Iličić, Ivan Župarić i Blaž Dragović. Prisjetimo se i naših umrlih, Mirka Markovića i Željka Rakocije i svih naših branitelja koji su dali živote za domovinu Hrvatsku.”

Nazočne je u ime Grada Županja pozdravio i zamjenik gradonačelnika Županje Mladen Dogan.

Nakon polaganja vijenaca sudionici ovogodišnje obljetnice prošli su u koloni središtem grada do crkve Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, gdje je služena sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu.