Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Agro-klasterom d.o.o. i šest drugih klastera organizirala je u Vukovaru obilježavanje Svjetskog dana jabuka, sa ciljem upoznavanja građana o utjecaju jabuke na zdravlje, kvaliteti domaćih jabuka i važnosti kupovine domaćih proizvoda.

Na promotivnim štandovima u središtu Vukovara brojni građani mogli su se posvjedočiti o promotivnoj akciji te pobliže upoznati s kampanjom “Domaće je naše” i porukom “Okusi najbolje”, a dijeljene su im jabuke te sok od jabuka.

Navedenom događaju nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković i tom prigodom rekao: „Svjesni smo da je jabuka jedna od najzdravijih namirnica i da je naša zemlja kvalitetna pa ako kupujemo domaće, znamo što jedemo“, podijelivši ovu zdravu namirnicu svima koji su zastali i pratili ovu akciju, uz poruku „Naše jabuke i bundeve su zdrave“.

Direktor Agro-klastera d.o.o. Zdenko Podolar spomenuo je kako unatoč tome što je jabuka jedno od najzdravijih voća, svake se godine sve manje uzgaja te je naglasio: „Jabuka, koju zovemo kraljica voća, svake se godine sve manje proizvodi na našim prostorima. Stoga želimo da joj se vrati mjesto koje joj pripada“, dodavši kako je do prije desetak godina jabuka bila najzastupljenija u proizvodnji domaćih voćara.

„U RH jabuka se proizvodi na oko 5.100 ha, a preko 90% od 19.000 proizvođača su mali proizvođači i stoga je ona vrlo važna za te ljude. U našoj županiji prije desetak godina nasade jabuka imali smo na oko 515 ha, a danas tek na oko 360 ha. I ova akcija jedan je od načina da promoviramo jabuku kao značajan proizvod domaćih uzgajivača i značajno voće u našoj prehrani.“ – rekao je Podolar.

Uz jabuke i sok od jabuka, građanima su tom prigodom podijeljene i bundeve. Naime, Općina Tovarnik i Udruga „Breskorka“ promovirale su “Tovarnički jesenski festival” uz podjelu budeve, tešku oko 300 kg,  koja je osvojila drugu nagradu na ovogodišnjem festivalu. Bundevu je rezao zamjenik Orešković, dok  su pomagali i načelnik Općine Tovarnik Anđelko Dobročinac te članovi udruge, a događaju su nazočila i djeca koja pohađaju Dječji vrtić u Sotinu.