Akcijom čišćenja Dunava na području Vukovara, odnosno na području vukovarske lučice gdje je u tijeku i izvođenje radova rekonstrukcije obaloutvrde uz Otok športova,  i ove je godine obilježen Međunarodni dan Dunava, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.

Akciju su predvodili ronioci iz Kluba podvodnih aktivnosti „Vukovar“, a pridružili su im se u pomaganju izvlačenja otpada iz Dunava voditeljica Delegacije Republike Hrvatske pri ICPDR-u i pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, župan Božo Galić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava,  kao i brojni drugi predstavnici komunalnih tvrtki, udruga, kulturnih institucija i drugi.

Program je nastavljen polaganjem vijenca u Dunav u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu te posjetom vukovarskom kupalištu-Vukovarskoj adi kao i obilaskom Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji je u izgradnji, a koji je namijenjen širem području Vukovara.

Svake godine 29. Lipnja – 14 zemalja regije Dunavskog bazena zajedno slave suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava i obilježavaju ga kao Međunarodni Dan Dunava.

Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (eng. International Commission for the Protection of the Danube River – ICPDR), inicirala je obilježavanje Dana Dunava na desetu obljetnicu potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivom upravljanju rijekom Dunav na Ministarskom sastanku održanom 29. lipnja 2004. godine u Beču. Od tada se 29. lipnja u dunavskom slivu obilježava kao Dana Dunava.

Misija međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav je promicati i koordinirati održivo i pravedno upravljanja vodama, što uključuje očuvanje, poboljšanje i racionalnu uporabu voda na dobrobit svih zemalja sliva rijeke Dunav i njihovih naroda, a Hrvatska je jedna od prvih država koja je izrazila podršku ideji zaštite rijeke Dunav potpisavši Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav.

Pomoćnica ministra Kos izjavila je: „ICPDR, ali i Europska komisija koja predsjedava u 2017. godini ICPDR-om ulažu velike napore kako bi skrenuli pozornost na značajne količine plastičnog otpada i mikroplastike koja dospijeva nažalost ljudskim djelovanjem u vodotoke, tako da današnjom akcijom želimo ukazati na ovaj problem i potaknuti ljude da se obzirnije odnose prema rijekama. Stoga ovom akcijom danas u Vukovaru najneposrednije promoviramo poruku Dana Dunava – „Budimo aktivni, učinimo nešto za čišći Dunav““.

Generalni direktor Đuroković istaknuo je: “Hrvatske vode se žele uključiti i dati doprinos uklanjanju svih vrsta otpada iz naših rijeka i jezera te konkretnom akcijom čišćenja vukovarske lučice pozvati i sve druge građane da doprinesu ljepšim i čistijim rijekama. Osim toga, želimo izraziti podršku vukovarskim braniteljima i udrugama koje otok – Vukovarsku adu čine urednim i pogodnim za rekreaciju građana i boravak u prirodi.”